Keukenkanjers: kinderen zien waar voedsel vandaan komt en hoe je het kookt

MEIERIJSTAD - Op 3 juni is basisschool de Vijfmaster aan de beurt om aan de slag te gaan in het kader van het project Keukenkanjers. Schoolkinderen gaan koken in de keuken van ROC de Leijgraaf. Alles draait om kinderen vertrouwd te maken met de bereiding van voedsel uit hun eigen omgeving.

Zo bezocht Kindcentrum Aventurijn uit Uden drie weken geleden een aspergeteler en daarna bereidden ze zelf een aspergegerecht. Een gezonde toekomst begint met kennis over gezonde voeding.
Keukenkanjers is een programma voor basisschoolleerlingen van groep 5 tot en met 8. De schoolkinderen bezoeken een teler, doen mee aan kookworkshops en krijgen theorielessen over voeding. Onder schooltijd, om zo veel kinderen te bereiken.

Opvolger Keukenbazen

Helemaal nieuw is het idee niet. Het komt voort uit De Keukenbazen Battle. Dat was een kookwedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 uit verschillende gemeenten in Noordoost Brabant en het Land van Cuijk. Daar is op voort geborduurd. Keukenkanjers gaat verder met kookworkshops, leren over gezond eten en voorkomen van voedselverspilling.

Pilot
Om te komen tot een goed uitvoerbaar programma loopt nu de pilot in vijf gemeenten. Meierijstad dus, maar ook Uden, Cuijk, Venlo en Scherpenzeel doen mee. De lessen en organisatie worden geëvalueerd door Universiteit Maastricht. Aan de hand van de resultaten van het onderzoek wordt het programma verder geoptimaliseerd. Bekeken wordt welke landelijke partijen organisatorisch bij kunnen dragen. Onder het motto ‘samen kom je verder’ en omdat voedingseducatie meerdere maatschappelijke belangen dient. Het programma voorziet in een grote rol voor de lokale gemeenschap. Zo wordt er gewerkt aan een volgende generatie die zelf leert koken met gezonde en lokale producten.

Gezonde generatie

Burgemeester van Meierijstad Kees van Rooij is voorzitter van Stichting Keukenkanjers en voorzitter van FoodNL. “Het belang van voedingseducatie lijkt me overduidelijk. Samen voor een gezonde generatie. Ik ben er trots op dat we elkaar in onze regio hebben gevonden en hoop dat dit de opmaat is voor verdere samenwerking.”