Kerst met een klein(er) budget: zo doe je dat

Fotograaf: Victiariano Izquirdo via unsplash.com

MEIERIJSTAD – December is een gezellige maar ook dure maand. Zeker nu de prijzen van levensmiddelen en energie enorm zijn gestegen. Omroep Meierij geeft je vijf tips om kerst te vieren voor een klein(er) budget.

Koop niet te veel
Stel jezelf steeds weer de vraag: heb ik dit nodig? Niet alleen bij bijvoorbeeld kleding of gadgets, maar ook bij toiletartikelen en levensmiddelen. Heb je thuis nog een voorraad? Is het dan nodig om die nu al aan te vullen? Kun je misschien spullen die je niet zo vaak gebruikt, zoals een boormachine, lenen of delen met familie, vrienden of buren?

Kijken, kijken en misschien kopen
Kijk goed naar aanbiedingen. Vergelijk ook altijd of een aanbieding ook écht goedkoper is. Een A-merk in de aanbieding kan duurder zijn dan de normale prijs van een B-merk. En nog een advies: . Koop niet iets omdat het in de aanbieding is. Zo voorkom je dat je thuiskomt met spullen die je niet gebruikt. Ben ook bedacht op bulkaanbiedingen. 1+1 klinkt aantrekkelijk. Maar als artikelen later weggegooid moeten worden, omdat ze ‘over de datum zijn’ dan heb je geen geld bespaard. Via de app ‘too good to go’ bieden winkelaars levensmiddelen die bijna over de datum zijn voor een vriendenprijsje aan.

Geef spullen een tweede leven
Tweedehands kan prima zijn. Door spullen een tweede leven te geven, bespaar je geld en draag je bij een duurzamere wereld. Koop tweedehands cadeautjes voor onder de boom en pak ze feestelijk in. En heb je spullen die nog prima zijn, maar die je niet meer gebruikt? Geef ze weg of ruil ze voor wat anders. Apparaten stuk? Informeer eens bij het repair café of ze het kunnen maken. Weggooien kan altijd nog!

Zelf iets meer moeite doen bespaart geld
Gemak kost geld…. Koop minder kant-en-klaar maaltijden of voorgesneden groente en vlees. Een hele bloemkool die je zelf snijdt is veel goedkoper dan voorgesneden bloemkoolroosjes. Kijk ook naar de herkomst van groente. Aardbeien met kerst zijn lekker, maar ze komen van ver. Dat zorgt voor extra kosten in bijvoorbeeld teelt en transport. Die worden doorberekend in de winkelprijs.

Houd je aan je lijstje
Winkels proberen je te verleiden om van alles te kopen. Maak thuis een boodschappenlijstje en houd je daar ook aan. En ook slim: ga niet winkelen als je trek hebt. De kans dat je dan meer koopt dan je nodig hebt is groter.

Extra tip: levensmiddelen over?
Heb je levensmiddelen over of ben je niet blij met alle spullen in je kerstpakket? Doneer ze in een weggeefkast of via de facebookgroep Samen Sterk in Meierijstad.
Hulp bij geldzorgen
Veel mensen hebben door de gestegen levenskosten geldzorgen. Het is goed om op tijd hulp te zoeken als je geldzorgen hebt. Zo kun je een goede en vaak blijvende oplossing zoeken voor je geldvragen. Dat kan bij het gratis spreekuur van Geld & Zo van Welzijn de Meierij. Je kunt hiervoor een afspraak maken via 073-544 14 00.