Kermis Rooi mislukt? Het is maar net wie je spreekt . . .

Exploitant ontevreden; horecaondernemer niet

SINT-OEDENRODE – Is de kermis op de Neul mislukt? Het is maar net wie je spreekt. Een beetje wel, zegt de kermisexploitant. Het zou financieel wel eens beter kunnen uitpakken, zegt de horecaondernemer.

De kermis op de Neul is volgens kermisexploitant Johan Paashuis mislukt. De coronamaatregelen werden goed nageleefd maar de bezoekers bleven weg. De kermisexploitanten verwachten niet dat de gemeente dit volgend jaar weer zo doet als ze daartoe onverhoopt gedwongen wordt.

Spel

Rooi Kermis is een begrip. Het is het spel tussen de kermisexploitanten op de Markt en kroegen die daar omheen liggen. Als gevolg van de coronacrisis verhuisde de kermis naar de Neul op een plek waar geen horeca is. Daarom vermeed de gemeente angstvallig nog te spreken van Rooi Kermis.

De opzet was een kleine kermis voor gezinnen met kinderen. Dat lukte dan wel, want vooral de allerkleinsten vonden het prachtig. Maar voor kinderen vanaf de tienerleeftijd was de lol er snel af.

Volgens kermisexploitant Paashuis waren er te weinig bezoekers om het beleg op de boterham te kunnen verdienen. “Maar goed,” zegt hij, “we hebben er als exploitanten voor gekozen om het toch te doen dus er was al sprake van ondernemersrisico.”

Helemaal geen kermis

En volgend jaar? “Ik weet het niet,” zegt Johan Paashuis. “De gemeente heeft er veel geld in gestoken. Beveiliging, bewaking, reductie op de pachtprijs. Ik vraag me af of ze dat volgend jaar weer zullen doen. Dan is er misschien helemaal geen kermis in Rooi of op nog weer een andere manier. Maar laten we hopen dat we volgend jaar een spuitje kunnen halen zodat we van die hele corona af zijn.”

Geen grote kosten

Paul van de Vleuten van café de Gouden Leeuw is helemaal niet ontevreden. Hij moet de balans nog opmaken, maar hij sluit niet uit dat hij er financieel goed is uitgesprongen. “Normaal hebben we een grote tent, licht, geluid en artiesten. Dat zijn grote kosten. De omzet is dit jaar naar schatting veertig procent van andere kermissen, maar de kosten waren ook veel lager. Dit kan wel eens beter uitpakken en is er sprake van een dikke prima,” zegt hij.

De terrassen zaten bijna alle dagen vol. “Je moet wel een programmaatje maken om gasten te trekken. Gewoon open gaan en wachten tot er iemand komt werkt niet,” zegt hij.

Plastic bekers

Van der Vleuten vindt het wel vervelend dat hij en zijn collega’s voortdurend voor politieagent hebben moeten spelen. Op het terras zaten veelal jongeren die na een paar potten bier de anderhalve meterregel niet meer zo nauw namen. “Als het volgend jaar weer zo moet dan denk ik dat ik mijn programma afstem op ouder publiek. Die blijven makkelijker zitten,” denkt hij.

Openbaar toilet

Van der Vleuten begrijpt dat de gemeente voor een lastige keuze stond, maar het feit dat een aantal dingen verboden was of niet werd geregeld om te voorkomen dat het een evenement zou worden, daar wil hij nog wel eens met de gemeente over praten. “Wij mochten bijvoorbeeld geen plastic bekers gebruiken. Dat moesten glazen zijn. Maar ja, die jongeren gooien die net zo makkelijk van zich af, dus er is veel glasschade. Er mocht ook geen openbaar toilet geplaatst worden. Het gevolg was dat mensen voortdurend de kroegen in en uit liepen om hun behoefte doen. Dan krijg je besmettingsgevaar. Dat moet de volgende keer echt anders,” aldus Van der Vleuten.