Kerk Eerde bestaat 150 jaar en dat wordt gevierd

EERDE – De kerk van de Heilige Antonius Abt in Eerde bestaat 150 jaar en dat wordt komende zondag gevierd met een open dag. Inwoners van Eerde en andere belangstellenden zijn van harte welkom bij de eucharistieviering die om tien uur begint. Verder is er tot vier uur in de middag een vrije inloop. Ook de toren kan dan beklommen worden.

Het is mogelijk een van de laatste kansen om de kerk in de huidige staat te zien, vertelt woordvoerder van de kerk Henk van der Burgt, “omdat er vergevorderde plannen zijn de kerk grotendeels een nieuwe bestemming te geven.” Dat heeft overigens geleid tot tweespalt in het dorp.

School in kerk
Projectontwikkelaar Shaak (Samenwerking Heilige Antonius Abt Kerk) is de huidige eigenaar van het monumentale pand. Die kocht de kerk in 2020 van het Bisdom Den Bosch en verhuurt het gebouw sindsdien terug aan het bisdom. De projectontwikkelaar wil in de kerk een aula en ruimten maken voor de nieuwe basisschool die ernaast wordt gebouwd. Er komt een kleine kapel voor de geloofsgemeenschap van Eerde waar plaats is voor veertig bezoekers. Overigens lopen er nog bezwaarprocedures tegen dit plan.

Afscheid van kerk
“In die zin kan het ook een afscheid van de kerk zijn voor de bezoekers die zondag komen”, vertelt van der Burgt. “Maar hoe dan ook, het moet vooral gezellig worden. De banken gaan aan de kant en er is een hapje en een drankje.”

55 Plusshow
Omroep Meierij besteedt komende zondag in het tweede uur tussen 12.00 en 13.00 uur aandacht aan het 150-jarig bestaan van de kerk. Dit is te beluisteren op 107.1 FM of op een van de mediakanalen op OSR920 Omroep Meierij.

De kerk van de Heilige Antonius Abt in Eerde bestaat 150 jaar
Fotograaf: Leon Bok