Ken jij de Meesters van Meierijstad?

Portet van een boer door Pieter de Josselin de Jong.
Fotograaf: Kustcollectie Gemeente Meierijstad

SCHIJNDEL – Pieter de Josselin de Jonge en Paul Rink: ken jij deze namen? Het zijn de Meesters van Meierijstad. Deze kunstschilders werden allebei in 1861 in Meierijstad geboren. Pieter de Josselin de Jong kwam uit Sint-Oedenrode en Paul Rink uit Veghel. Er zijn meer overeenkomsten tussen de schilders. Ze stierven beiden jong na een na een carrière die nog veel beloofde. Kunstwerken van deze schilders zijn vanaf 22 november tot en met 17 februari te zien in het Jan Heestershuis.

Vrienden
Pieter de Josselin de Jong en Paul Rink studeerden allebei aan deAcademie voor Schone
Kunsten in Antwerpen (1882-1887). In die tijd was ook Vincent van Gogh daar leerling. De twee mannen uit Meierstad waren vrienden en hadden ook raakvlakken in de keuze voor wat ze schilderden was. Vooral de hardwerkende mens was voor hen een inspiratiebron Fabrieksarbeiders, vissers, landarbeiders en idyllische taferelen,komen regelmatig terug in hun schilderijen en
tekeningen. Het Jan Heesterhuis heeft voor de tentoonstelling werken uit de gemeentelijke verzameling gehaald, maar ook schilderen in bruikleen gekregen van onder andere het Noord-Brabants Museum en het Zuiderzeemuseum en van particulieren.

Kunstenaar in zijn atelier door Paul Rink.
Fotograaf: Kustcollectie Gemeente Meierijstad