Keldonks echtpaar viert briljanten (65-jarig) huwelijk

KELDONK – Zij zagen elkaar voor het eerst bij een wensput op het Everse in Sint-Oedenrode. Hij was onder de indruk van haar zwarte haren en haar mooie uiterlijk. Zij vond hem meteen een knappe jonge vent. Hij vroeg of ze wou afspreken op Mariahout-kermis en ze hield woord. Na wat voorzichtige stapjes volgde een dansje in de danstent. Johan bracht haar een eindje naar huis. Inmiddels zijn er 67 jaar verstreken en vieren Johan en Hanneke van den Acker- van Schaijk hun briljanten huwelijk.

Dat doen ze samen met hun vijf kinderen, achttien kleinkinderen en een heleboel achterkleinkinderen en andere familieleden. “Het is niet het feest dat we gewild hebben”, zegt Hanneke. Door corona was dat niet mogelijk. De hele familie heeft geweldig hun best gedaan om er toch iets moois en speciaals van te maken."

Zaterdag werd een schuur van hun boerderij omgetoverd tot een fraai decor voor familiefoto’s. Ook legden ze een bloem op het graf van de ouders van Hanneke en op het graf van hun doodgeboren kind in Keldonk. De vrijdag daarvoor gingen ze op huisbezoek bij alle broers en zussen van Hanneke en vierden zo vele kleine versnipperde feestjes met een Bossche bol. Hanneke komt uit een gezin van vijftien kinderen, dus het is een lange dag geworden. Sommigen daarvan hadden ze sinds de eerste coronagolf niet meer gezien.

Zondag 23 mei was er een mis uit dankbaarheid in de Keldonkse kerk. Maandag 24 mei zijn ze precies 65 jaar getrouwd met elkaar. Ze gaan bij een zoon op bezoek, waarbij ook de kinderen en kleinkinderen aanwezig zijn. Zo gaat dat dan weer op toerbeurt, verspreid over enkele dagen, bij alle kinderen herhaald worden.

De tijd vliegt voorbij

Johan (91) en Hanneke (89) hebben altijd gewoond en hard gewerkt op een boerderij met koeien, varkens en kippen. Eerst vijf jaar in Zijtaart, toen negen jaar in Erp en vanaf 1970 op het huidige adres in Keldonk. Zoon Toon heeft het bedrijf overgenomen. Johan en Hanneke wonen in een apart gedeelte van de boerderij en hopen daar nog lang zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Gelukkig zijn ze nog in redelijk goede gezondheid. Hanneke hoopt dat ze snel weer met de kaartclub bij elkaar kan komen. Rikken is haar grote hobby. Johan is een fervent biljarter bij “ Het Spant Erom’ in Keldonk, waar hij eens Keldonks kampioen is geworden. Hij is altijd ook dol geweest op ritjes maken met de kleinkinderen in de paardenkar, maar dat gaat nu helaas niet meer.

Wat is het geheim van een goed huwelijk?

Johan zegt: “Blijkbaar is het ons gegund om zolang bij elkaar te mogen blijven.” Hanneke reageert als volgt: “We hebben beloofd om elkaar bij te staan in goede en kwade tijden. We hebben mooie dingen meegemaakt, maar ook veel leed. Het ergste was ons doodgeboren kind en het overlijden van twee achterkleinkinderen. Ook maken wij ons heel veel zorgen over onze dochter die al vijf jaar vecht tegen de ziekte kanker.”

In de toekomst willen Johan en Hanneke graag gezond blijven en nog meer genieten van hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

De jubilarissen te midden van hun kinderen en echtgenoten
Fotograaf: Maaike van Schaijk