Kasteel Henkenshage opent na acht jaar weer de deuren voor rondleidingen (video)

SINT-OEDENRODE – Acht jaar kon het niet. Maar nu kunnen mensen weer terecht bij kasteel Henkenshage voor een rondleiding. Hierbij krijgen bezoekers meer te weten over de geschiedenis van het historische gebouw en zijn rol binnen Sint-Oedenrode.

Tijdens de rondleiding neemt gids Tonnie Donkers, die sinds 2005 betrokken is bij het kasteel, de gasten onder andere mee door het museum van de familie De Girard de Mielet-van Coehoorn. “De familie kende veel militairen en bijzondere personen”, vertelt Donkers. Ook gaat hij in op de historie van Sint-Oedenrode in het algemeen. Zo passeren bijvoorbeeld veel voormalige inwoners van het gebouw de revue. Het zijn stuk voor stuk markante figuren.

De rondleidingen stopten volgens voorzitter Jeanne Hendriks van stichting museum Herkenshage, destijds vanwege het gebrek aan animo. Toch is het volgens haar belangrijk dat de rondleidingen weer gegeven worden: “We willen de mensen de kans geven om het kasteel van binnen te zien, zonder dat ze hier toevallig op een feest zijn.”

De komende maanden blijft de stichting druk bezig om meer activiteiten rondom het kasteel te organiseren. Hendriks: “We willen ook de jongeren aantrekken zodat zij meer van de geschiedenis van Sint-Oedenrode en Henkenshage meekrijgen. Daarnaast denken we ook aan een fietstocht richting Oirschot, waar de begraafplaats van de familie De Girard de Mielet-van Coehoorn ligt.”

Interesse in de rondleiding? Reserveren kan via het toeristisch informatiepunt in ’t Roois Gasthuisje.