Kanaalverhaal delen in het RAADhuis

MEIERIJSTAD - In het RAADhuis in Schijndel is van 30 mei tot en met 30 juli de ‘Dat Wat Blijft-kanaalkast’ te zien. Een bijzondere kast met filmpjes en objecten die verbonden zijn aan de Zuid-Willemsvaart. In 2022 zijn er in heel Meierijstad tal van activiteiten die stilstaan bij twee eeuwen Zuid-Willemsvaart. Tot op de dag van vandaag profiteren we van deze infrastructuur en de economische voorspoed die ze brengt.

Met het kunstproject Dat Wat Blijft heeft beeldend kunstenaar Monique Broekman langs het kanaal, van ’s-Hertogenbosch tot aan Luik, verhalen opgehaald met binnenvaartschip de Oostenwind. In de kanaalkast zijn een aantal films te bekijken die gemaakt zijn naar aanleiding van Brabantse kanaalverhalen. Via het scannen van QR-codes zijn de verhalen achter de objecten te beluisteren. U kunt uw onvergetelijke verhaal, lied of gedicht – persoonlijk of historisch – over het kanaal posten in de brievenbus van deze kanaalkast. Dat kunt u doen aan de hand van een foto, een object of een herinnering. Alle inzendingen worden zichtbaar in de varende expositie Dat Wat Blijft.

Fabriek Magnifique
Eind juli meert de expositie aan op de Noordkade in Veghel. Onder andere tijdens het festival Fabriek Magnifique is deze te bezoeken. In september is er in Museum Jan Heestershuis een Dat Wat Blijft-expositie. De verzamelde en verfilmde verhalen, objecten, schilderijen, borduurwerken en geprinte foto’s op zeildoek gaan een relatie aan met het Jan Heestershuis en vertellen zo een nieuw verhaal. De kanaalkast in het RAADhuis is een initiatief van Kunstcollectie Meierijstad en de Bibliotheek Meierijstad.

Omroep Meierijcollega Jan van Oort maakte eerder al een reportage over het project Dat Wat Blijft. Te zien via bijgaande link. https://www.omroepmeierij.nl/omroepmeierij/dat-wat-blijft-over-200-jaar-zuid-willemsvaart

Kanaalkast in het RAADhuis in Schijndel