Kamerlid Peters te gast bij jarige Woonboerderij Schijndel

'Dit zegt meer dan saaie debatten in Tweede Kamer'

SCHIJNDEL – Tweede Kamerlid René Peters heeft een verrassingsbezoek gebracht aan Woonboerderij Schijndel. Met zijn bezoek luisterde hij het vijfjarig bestaan van de woonboerderij op.

Peters was onder de indruk van wat hij zag: “Elkaar liefde en zorg geven, dat is waar het in de jeugdzorg om zou moeten gaan”, concludeert hij. Tegelijk is hij zich er terdege van bewust dat het om meer gaat, dat niet alle kinderen gelijke capaciteiten hebben, dat er behandelingen nodig zijn en speciaal onderwijs, dat er gesport moet kunnen worden en dat er liefst ook ruimte is.

Doorzettingsvermogen

De ideeën die René Peters heeft zijn precies de uitgangspunten waarmee Frank Claassen en Nienke Pijnenburg van de Woonboerderij Schijndel vijf jaar geleden begonnen. Tegen de adviezen in, want financiële adviseurs zagen het somber in.

Die hadden echter niet gerekend met het doorzettingsvermogen van Frank en Nienke en de hulp van familie en vrienden. In ongewoon korte tijd werd de voormalige loodgieterswerkplaats omgebouwd tot een comfortabele woning voor vijf kinderen.

Nienke: “Meer had zeker gekund, daar hebben we genoeg ruimte voor. We krijgen ook meer aanvragen, maar kleinschaligheid is altijd het uitgangspunt geweest. Daar houden we aan vast”.

Saaie debatten

René Peters onderschrijft die stelling: “Het heeft lang geduurd voor kleinschaligheid de waardering heeft gekregen die het nu heeft. We hebben te lang vastgezeten aan protocollen en regels. Die zijn er nu ook, maar kunnen in een kleinschalige woonvorm soepeler gehanteerd worden.”

Eén van de kinderen die al vijf jaar in Woonboerderij Schijndel woont” en nu tien jaar is leidde Peters rond. “Haar verhaal zou ze op mijn werkplek moeten kunnen vertellen”, aldus René Peters. “Dit maakt meer duidelijk dan de saaie debatten die over dit onderwerp gehouden worden.”

Nienke en Frank (l) onthullen samen met René Peters het gedicht dat stadsdichter Rick Terwindt van Meierijstad maakte voor deze gelegenheid