Kadobonnen voor minima na wedstrijd ver pissen in barmhartigheid

MEIERIJSTAD – Een wedstrijd ver pissen in barmhartigheid. Napolitaanse gemeenteraadspolitiek. Berlusconi-achtig gedrag. Een verkiezingscampagne voeren met gemeenschapsgeld.

De fracties in de gemeenteraad van Meierijstad haalden donderdagavond keihard uit naar het CDA. Die stelde voor het geld dat wordt uitgespaard nu de receptie van de gemeente voor de tweede keer niet doorgaat, te besteden aan waardebonnen voor bezoekers van de voedselbank. Ondanks het feit dat iedereen dit een verkiezingsstunt vond stemde iedereen wel in met het voorstel en was het CDA de lachende derde. Niemand durfde zo vlak voor kerst de raadszaal uit te gaan met een verwijt niet iets over te hebben voor minderbedeelden.

Honderd euro

De motie van het CDA werd ingediend samen met Hart en Lijst Blanco. Het besluit betekent dat iedereen die afhankelijk is van de voedselbank een waardebon van honderd euro krijgt, te besteden bij de plaatselijke middenstand. Het geld zal niet in mindering worden gebracht op een uitkering.

De andere partijen vielen massaal over het CDA heen. VVD en D66 waren nog mild toen ze zeiden dat ze het betreurden dat het CDA alleen met de eer ging strijken. Ze hadden liever gehad dat de partij alle andere partijen ook had gevraagd mee te doen. Nu leek het volgens die partijen toch vooral een verkiezingsstunt. Mari van der Aalsvoort beperkte zich tot de opmerking dat hij het een goed idee vond en tevoren al dacht dat menig partij jaloers zou zijn.

Minder diplomatiek

"Ik ben wat minder diplomatiek,” zei Peter Verkuijlen van Gemeentebelang Meierijstad. “Ik vind het een schaamteloze actie in verkiezingstijd. We zijn hier geen bananenrepubliek. Dit doet met denken aan gemeenteraadsverkiezingen in Napels. Maar we steunen de motie wel.”

Ruud Merks van de SP koos voor een cynische reactie. “Het CDA heeft vijf jaar onder een steen geleefd. Nu laten ze plotseling hun barmhartige christelijke gezicht zien. Dit is een verkiezingsstunt en wij dagen het CDA uit om samen met ons meer te doen aan armoedebestrijding.”

Sikko Oegema van de PvdA was bij het lezen van de motie al bang dat het een wedstrijd ver pissen in barmhartigheid zou worden. “Daar stappen we overheen. We gunnen de bezoekers van de voedselbank een extraatje en stemmen in met de motie.”

Drank

Pascal Timmers van Lokaal Meierijstad was bang dat de ontvangers van de bonnen die zouden besteden aan drank. Laurens van Voorst vond die opmerking getuigen van “stuitend paternalisme”. “Van die opmerking spreekt een bepaald mensbeeld uit waar ik mij verre van wil houden. Ik vind het stuitend,” aldus Van Voorst.

Johan van Gerwen van het CDA was niet bang dat er drank gekocht zou worden. “De bezoekers zijn vooral gezinnen, dus ik denk niet dat het geld wordt uitgegeven aan drank,” zei hij.

Hij wilde ook nog iets anders kwijt: “Wij hebben iedereen een mail met de motie gestuurd. Hart en Lijst Blanco hebben gezegd dat hun logo er ook op kon. Dat had iedereen kunnen doen. Dat het een wedstrijd ver plassen is geworden, dat doet u zelf,” aldus Van Gerwen.