Kachels via Meierijstad Helpt naar oorlogsgebied in Oekraïne

SINT-OEDENRODE – De stichting Meierijstad Helpt Oost-Europa uit Sint-Oedenrode heeft eind december voor bijna een ton aan hulpgoederen gebracht naar het oorlogsgebied in Oekraïne. Dat gebeurde in samenwerking met actiejournalist Sander de Kramer die het project ‘Kachels voor Oekraïne’ heeft opgezet.

Meierijstad Helpt heeft ervoor gezorgd dat er vierhonderd gaskachels en drie enorme generatoren naar de regio Sumy in Oost-Oekraïne zijn gebracht. Het geld waarvan de generatoren en kachels zijn gekocht is via bemiddeling door Sander de Kramer geschonken door de Stichting LifeCenter uit Almelo. “Een buitengewone genereuze schenking waarvan we dankbaar gebruik hebben gemaakt”, vertelt voorzitter Frans van den Nieuwenhuijzen van Meierijstad Helpt. Hij is erg blij met het initiatief van Sander de Kramer, waardoor oorlogsslachtoffers niet in de kou zitten.

Stroom voor ziekenhuis in Romny
In Sumy kregen onder meer burgerslachtoffers die het hard nodig hebben een kachel en is er onder meer voor een ziekenhuis in het Stadje Romny een generator voor de stroomvoorziening neergezet. In totaal zijn inmiddels negentien vrachtwagens met kachels in vier transporten via De Kramer naar het oorlogsgebied gereden. De vrachtwagen van Meierijstad Helpt werd gereden door een Oekraïense chauffeur en was verder geladen met bedden, dekbedden en medische verzorgingsmiddelen die door de stichting in Sint-Oedenrode zijn ingezameld. Alles is succesvol gelost op de beoogde plek.

Stichting Noodtransport Oekraïne
Meierijstad Helpt brengt inmiddels al acht jaar hulpgoederen naar Romny; ter plaatse wordt al langere tijd samengewerkt met zusterstichting D.A.R. De laatste hulpgoederen zijn gebracht door Stichting Noodtransport Oekraïne uit Schaijk, de transporteur waarvan Meierijstad Helpt gebruik maakt sinds de oorlog in Oekraïne is uitgebroken.

Het project Kachels voor Oekraïne gaat nog door. Mogelijk gaan er in de nabije toekomst nog meer hulpgoederen van Meierijstad Helpt richting Oekraïne. Dat is afhankelijk van hoeveel geld er ingezameld wordt.