Kaartenactie voor Cancer Survivors in Nederland

MEIERIJSTAD - Ter gelegenheid van Cancer Survivors Day op zondag 4 juni 2023 organiseert online platform Shit or Shine, na het succes van vorig jaar, opnieuw een kaartenactie.

Via de website www.shitorshine.nl - een initiatief van Elsbeth Slippens uit Veghel - kun je speciale kaartjes en thee bestellen om iemand die leeft met (de gevolgen van) kanker te laten weten dat je aan ze denkt. De kaarten worden, compleet met handgeschreven persoonlijke boodschap, rond Cancer Survivors Day bezorgd.

Wereldwijd
Cancer Survivors Day wordt jaarlijks wereldwijd op de eerste zondag van juni gehouden. De dag is bedoeld om iedereen die leeft met een voorgeschiedenis van kanker in het zonnetje te zetten, om bewustzijn te creëren voor de voortdurende uitdagingen waarmee overlevenden van kanker worden geconfronteerd en om samen het leven te vieren.

Overlevingskans stijgt
In 2022 kregen 124.109 mensen in Nederland de diagnose kanker. De kans op overleven stijgt en ligt nu rond de 66% over een periode van 5 jaar. Er zijn dus gelukkig steeds meer mensen die kanker overleven. Maar daardoor wordt de impact van die ziekte en de behandelingen ook steeds duidelijker zichtbaar. Restverschijnselen en klachten die direct of binnen een paar jaar ontstaan hebben vaak een grote impact op het dagelijks leven.

Restklachten
Bijna alle vrouwen ervaren gezondheidsproblemen na de behandeling van kanker. In het geval van borstkanker geldt dat zelfs voor 93% van de vrouwen. Veelgehoorde klachten zijn o.a. ernstige vermoeidheid, depressieve klachten, een verlaagd libido en cognitieve klachten zoals geheugenproblemen. Daarnaast ervaren mensen die kanker hebben, of hebben gehad, regelmatig problemen op het werk of met bijvoorbeeld het afsluiten van verzekeringen.

Hart onder de riem
Daarom is het enorm belangrijk dat er meer aandacht komt voor de periode na de behandeling en het herstel na kanker. Shit or Shine vraagt hier met een positieve actie aandacht voor. Bijvoorbeeld door in de webshop, een mooie kaart te bestellen, met of zonder thee, voor iemand die je een hart onder de riem wilt steken. Even een positief berichtje, even laten weten dat je aan ze denkt. Shit or Shine zorgt ervoor dat het kaartje handgeschreven wordt verzonden. Organisaties die een groot aantal kaarten willen versturen kunnen sets bestellen met eigen logo. De opbrengst van de actie wordt door Shit or Shine besteed aan projecten gericht op een beter herstel na kanker.

Over Shit or Shine
Not-for-profitorganisatie Shit or Shine zet zich sinds 2020 in voor vrouwen met en na kanker. Daarbij staat positiviteit centraal: met oog voor de shit, maar focus op de shine. Dat doet Shit or Shine o.a. met een gratis online magazine, challenges en trainingen en een CoachClub met laagdrempelige toegang tot erkende coaches op het gebied van kanker.

Kaartenactie Shit or Shine