Joris van den Oetelaar uit Schijndel nog enige Statenlid Forum

DEN BOSCH/SCHIJNDEL – Joris van den Oetelaar uit Schijndel is het enige overgebleven lid van Forum voor Democratie in Provinciale Staten van Brabant. Van den Oetelaar is ook bestuurslid van het landelijke Forum.

De fractie van FvD in Brabant viel dit weekend helemaal uiteen. Fractievoorzitter en ex-gedeputeerde Eric de Bie splitste zich af en sloot zich aan bij de landelijke Groep Van Haga. Hij neemt Camiel van der Meeren en Maikel Bekker mee. FvD-Statenlid Gemma van Heusden besloot met haar werk te stoppen. Dat betekent dat alleen Van den Oetelaar Forum nog vertegenwoordigt in Provinciale Staten.

Eerder viel Forum in Brabant al in twee delen uiteen toen een groep zich afsplitste en overstapte naar JA21. Omdat een nieuwe fractie altijd de naam van de fractievoorzitter draagt gaat die al een aantal maanden door het leven als Groep Rutjens. Zo zal de afsplitsing van De Bie ook zijn naam dragen.

Forum begon na de verkiezingen in 2019 met negen zetels. Nadat er commotie ontstond over antisemitische appjes bij de jongerenafdeling van Forum splitstsen drie leden zich af. Vervolgens vertrokken twee leden en die plekken werden niet meer opgevuld.

Forum regeerde mee, maar de gedeputeerden De Bie en Peter Smit werden gedwongen af te treden toen de VVD en het CDA de samenwerking met Forum opzegden. Dat gebeurde nadat de partij landelijk een poster maakte rond de dodenherdenking en bevrijdingsdag die in Nederland helemaal verkeerd viel.

Van de vier mensen die over bleven zijn er nu dus weer drie afgesplitst en blijft Van den Oetelaar in zijn eentje over als vertegenwoordiger van het gedachtengoed van Forum voor Democratie.

Provinciehuis Den Bosch