Jongerencentrum De Kluis bestaat tien jaar (video)

VEGHEL – Jongerencentrum de Kluis in Veghel vierde in de maand juni feest. Het jongerencentrum bestond namelijk tien jaar deze maand. Dat werd uitgebreid gevierd, met een netwerkbijeenkomst en een speciaal feest voor de jeugd in Veghel. De afgelopen jaren is er een hoop veranderd in het jongerenwerk. Er gaat nog meer veranderen. Een ding is hetzelfde gebleven: de jongeren komen er graag.

“Ik kan hier altijd terecht, ik kom er vaak om vrienden te ontmoeten en als er iets aan de hand is kan je heel fijn met de jongerenwerkers praten”, vertelt Feline (16), die al 4 jaar bij de Kluis komt. Ook Rick (16) vindt het fijn dat de jongerenwerkers hem een luisterend oor bieden. “Vooral als er iets niet goed gaat op school of thuis, is dat heel fijn”, vertelt hij.

Volgens jongerenwerker Andrea Grabundzjia weet de jeugd in Veghel het jongerencentrum steeds beter te vinden. “We zien dat het steeds drukker wordt. Allerlei jongeren van verschillende leeftijden uit verschillende doelgroepen, dus we bereiken de jeugd steeds meer”, vertelt ze. Rick beaamt dat; “Er komen inderdaad steeds meer mensen. Dus daar zijn ze wel goed mee bezig”.

Sinds de coronapandemie is het aantal jongeren met mentale problemen toegenomen. Dat heeft veel effect op de werkwijze van de jongerenwerkers. “We zien dat er daardoor steeds meer individuele gesprekken nodig zijn, terwijl we voorheen juist meer groepswerk deden”, zegt Andrea. “Ook willen we in de toekomst meer online gaan werken, omdat jongeren nou eenmaal meer online zijn. Een speciaal platform zou bijvoorbeeld een oplossing kunnen zijn”, aldus de jongerenwerker.