Jongvolwassenen uit AZC en Meierijstad onder één dak

In voormalig Joachim en Anna

VEGHEL – In het voormalige verpleeghuis Joachim en Anna in Veghel komen 45 jongvolwassenen te wonen. Bijna de helft van die groep bestaat uit jongeren die nu nog in asielzoekerscentra wonen. Dat hebben burgemeester en wethouders van Meierijstad dinsdag bekend gemaakt.

Het verpleeghuis kwam onlangs leeg omdat het niet meer voldoet aan de eisen die worden gesteld aan verpleging van ouderen. Daarna hebben de gemeente, welzijnsorganisaties en woningcorporaties gezocht naar een nieuwe bestemming.

Snellere integratie

Uiteindelijk is gekozen voor de groep jongvolwassenen uit Meierijstad, die een zelfstandige woonruimte nodig hebben. Door ze samen te laten wonen met jongeren uit asielzoekerscentra zal volgens de initiatiefnemers de integratie van die laatste groep sneller verlopen.

Wethouder Rik Compagne: “Met dit concept kunnen we jonge woningzoekenden uit onze eigen gemeente en jonge nieuwkomers een mooie start bieden. We maken ons er graag sterk voor.”

Het idee ontwikkelde zich in korte tijd. Compagne: "We vroegen ons af wat je met een leeg verpleeghuis kunt. We hebben in Meierijstad jongeren die heel graag op zichzelf willen wonen maar die geen huis kunnen kopen of in de vrije sector kunnen huren. We dachten dat dat voormalige verpleeghuis prima voor hen geschikt gemaakt zou kunnen worden."

Oproep van de Commissaris

Daar kwam een oproep van Commissaris van de Koning Ina Adema overheen aan Brabantse gemeenten om huisvesting beschikbaar te stellen voor statushouders uit onder meer het uitpuilende asielzoekerscentrum in Ter Apel. In Meierijstad telden ze één en één bij elkaar op. "We hebben te maken met twee groepen jongeren die het niet gemakkelijk hebben. Toen ontstond het idee om ze samen te brengen. Volgens ons bevordert dat de integratie van de jonge statushouders want die blijven hier. We denken dat er een win-win situatie is," aldus wethouder Compagne.

Beroep op werkgevers

De groep zal intensief begeleid worden door onder meer Vluchtelingenwerk Nederland. "Maar wij willen ook de werkgevers in Meierijstad betrekken. De jonge statushouders zijn hier gekomen om in ons land te leven en dan is het belangrijk dat ze aan het werk gaan," zegt de wethouder.

De buurtbewoners hebben een brief gekregen waarin staat wat de bedoeling is met het voormalige verpleeghuis. Volgende week is er een informatieavond voor de buurt.

Hoe het pand precies wordt ingericht is nog niet bekend. Een paar zaken kwamen de afgelopen weken in een stroomversnelling, de inrichting is een kwestie van uitvoering. Dat komt nadat met de buurt is gesproken.