Jongeren leren over gevaren op internet (video)

MEIERIJSTAD - Jongeren zijn veel online maar zijn zich vaak minder bewust van de gevaren die dat met zich meebrengt. Je kan worden gehackt, je bankrekening geplunderd of afgeperst met pikante foto's. Met de escaperoombus BL@CKMAIL wil de politie jongeren bewuster maken van de risico’s die ze online lopen. De bus stond woensdag bij het Elde College in Schijndel.

Burgemeester van Meierijstad Kees van Rooij opende daar de voorlichtingscampagne aan jongeren over cybercrime. Hij benadrukte dat het aantal aangiftes in Meierijstad op het gebied van de internetmisdaad hoog zijn en dat de gevolgen voor slachtoffers groot zijn.

Pikante foto’s
In de escaperoom is het account van het fictieve personage Marije gehackt. Ze krijgt een bericht van een hacker die pikante foto’s van haar heeft bemachtigd. Als ze geen bitcoins betaalt aan de hacker, dreigt hij de foto’s online te zetten en te delen met Marije’s ouders en vrienden. De leerlingen kunnen Marije helpen door codes te vinden die verhinderen dat de foto’s van Marij online komen.

De escaperoom BL@CKMAIL wordt tot en met 6 april op verschillende plekken ingezet in de gemeente Meierijstad. Jongeren kunnen gratis meedoen.

• 3 april vanaf 16.00u Jongerencentrum Honk1224 Sint-Oedenrode
• 4 april vanaf 16.00u Jongerencentrum Bizzi Schijndel
• 5 april vanaf 16.00u Centrum Sint-Oedenrode
• 6 april vanaf 14.00u Centrum Veghel
• 6 april vanaf 19.00u Centrum Erp

Leerlingen van het Elde College in Schijndel, geflankeerd door burgemeester Van Rooij en vertegenwoordigers van de politie in Meierijstad.
Fotograaf: Paul van Asseldonk