Jilke H mooiste van Zuid-Nederland (video)

Keuring en dressuurwedstrijd Friese paarden

SCHIJNDEL - In het eerste weekend van augustus vinden de fokdagen van de Fokvereniging het Friesche Paard Zuid-Nederland plaats. Manege De Molenheide was het toneel voor dit evenement. Debby de Graaf won de dressuur in de klasse Z1. Driejarige Jilke H werd gekozen tot mooiste Friese paard van Zuid-Nederland.

Fokvereniging het Friesche Paard Zuid Nederland organiseerde op het terrein van Manage de Molenheide in Schijndel een keuring en dressuurwedstrijd voor Friese paarden. Twee dagen lang genieten van Friese paarden. Er werden zo’n 25 veulens gekeurd om zo de jonge aanwas te bekijken verteld Jan-Hein Stadhouders, voorzitter van de Fokvereniging het Friesche Paard Zuid Nederland.

Keuring
Naast de dressuurwedstrijden op zondag wordt op maandag een grote groep van 40 driejarige Friese paarden gekeurd. Veel daarvan krijgen een zogenaamde premie en worden daarmee opgenomen in het stamboek en krijgen mogelijk het ster predicaat. Het sterpredicaat betekent dat het paard qua bouw en beweging bovengemiddeld van kwaliteit is. Voor de fokkerij is deze ster belangrijk want daarmee toon je aan dat het paard kwaliteit heeft.

Voor het mooiste Friese paard van Zuid Nederland Jilke H gloort er een mooie toekomst: Stadhouders: “De kampioen van hier zie je later nog wel eens terug als kroon of model. De volgende fase is om niet alleen in de fokkerij te scoren maar ook in de nakomelingen”.

Mooiste Friese paard van Zuid Nederland
Fotograaf: Jan van Oort
Winnaar dressuur Z1 Debby de Graaf
Keuring moeder en veulen
Fries paard met aanspanning