Jeugd Meierijstad gedraagt zich momenteel netjes

'Versoepeling coronamaatregelen doet ze goed'

MEIERIJSTAD – Groepen jongeren in Meierijstad veroorzaken weinig overlast. Er zijn geen criminele jeugdgroepen. De rust kan te maken hebben met corona en het kan veranderen als jongeren weer meer ruimte krijgen. “Je merkt in ieder geval dat het jongeren goed doet nu de maatregelen al een beetje versoepeld zijn,” zegt jongerenwerker Stan van Kampen.

Hij werkt bij jongerencentrum Bizzi in Schijndel en verkeert met zijn collega’s voortdurend onder de jeugd. Zij zijn niet de enigen, ook boa’s, wijkagenten en drugshulpverleners houden zonodig een oogje in het zeil. De gemeente Meierijstad heeft voor het eerst op papier gezet wie voor wat verantwoordelijk is.

Ze leren van elkaar

Het jongerenbeleid van de gemeente gaat vooral uit van de jongeren zelf. “Dat jongeren bij elkaar komen is van alle tijden. Vroeger heette dat hangen, tegenwoordig chillen. Dat is ook goed. Ze leren van elkaar en ontwikkelen zich zo,” aldus wethouder Menno Roozendaal.

Soms gaat het mis en hebben mensen last van rondhangende jongeren. Roozendaal: “Er moet ruimte zijn voor jongeren om jong te zijn. Soms leidt dat tot spanning. Wat we willen voorkomen is dat jongeren lijnrecht tegenover hun omgeving komen te staan.”

Dat begint met praten. Want, zegt de wethouder, je kunt jongeren niet blijven wegsturen, dan verplaats je alleen maar een probleem.

Praten

Praten is het werk van Stan en zijn collega’s. Van Kampen: “Een voorbeeld. Laatst was er een groepje jongeren aan het blowen op een plek waar jonge kinderen spelen. Die jongeren veroorzaakten verder geen overlast, maar je wilt niet dat die kinderen met blowende jeugd worden geconfronteerd. Dan ga je samen kijken waar ze wel bij elkaar kunnen zitten.”

Afval is wel een hardnekkig probleem. Jongeren laten nogal eens wat slingeren. “Je probeert jongeren dan toch te bewegen hun rotzooi op te ruimen. Het scheelt dat wij de meesten goed kennen, dus dan doen ze dat wel. En als je zelf meehelpt dan is het meestal zo opgelost.”

Respect en gelijkwaardigheid

De meeste jongerenwerkers kennen hun pappenheimers, dus er doen zich nooit grote problemen voor. Respect en gelijkwaardigheid zijn de toverwoorden. “We maken eigenlijk zelden mee dat de jongeren niet naar ons luisteren,” aldus Stan van Kampen.

Elke groep heeft volgens Menno Roozendaal z’n leiders of influencers. “Daarom gaan wij altijd met tweeën op pad,” zegt Stan. “Een van ons kan dan met zo’n leider even apart terwijl de ander zich met de groep bezighoudt.”

“Er zitten grenzen aan wat jongerenwerkers kunnen. Soms moeten er bonnen uitgeschreven worden,” aldus de wethouder.

“Handhaven en straffen is niet altijd het best middel,” voegt Stan van Kampen eraan toe.

Jongeren niet verrassen

Nu staat in Meierijstad alles op papier. Maar wat is de rol van de ouders? “Het begint altijd met het aanspreken van de jeugd,” zegt Roozendaal. “Die is in de eerste plaats verantwoordelijk voor het eigen gedrag. Soms kan het gebeuren dat je je zoveel zorgen maakt over het gedrag van een jongere dat je de ouders erbij betrekt.”

“Maar,” zegt Stan van Kampen. “dat doen we nooit buiten de jongeren om.” Het kan volgens hem niet zo zijn dat een jongere binnenkomt en daar opeens de jongerenwerker met zijn of haar ouders aan de keukentafel ziet zitten. “Op die manier moet je jongeren niet verrassen want dat kan een knauw geven aan de band die je met ze hebt opgebouwd.”

Stan van Kampen