“Je kunt niet opnoemen wat hier niet gemaakt wordt”

Werkplaatsen De Sok dienstbaar voor heel Meierijstad

SCHIJNDEL – Het vroegere Jansen de Wit, beter bekend als De Sok, startte indertijd een werkplaats waar mensen die thuis kwamen te zitten een goede dagbesteding konden vinden. Vele jaren later vond deze werkplaatsgedachte een nieuw thuis bij Stichting Welzijn De Meierij, gevestigd in cultureel centrum ’t Spectrum. Scholen, sportverenigingen, zorginstellingen en vele andere gemeenschapsorganisaties maken dankbaar gebruik van de enthousiaste en bekwame vrijwilligers die de werkplaatsen bemensen.

Lopend door de hout- en metaalwerkplaats valt op hoe geweldig deze zijn voorzien van moderne machines en meubilair. Grote raampartijen zorgen voor heerlijk daglicht om bij te werken. Rien, meubelmaker van origine, wist de houtwerkplaats al 35 jaar geleden te vinden. Het bevalt hem er heel goed. “Ik wil graag iets doen voor de gemeenschap en vind het ook mooi om dit werk te doen.” Met uiterste precisie werkt hij aan een van de 24 adventskastjes voor de plaatselijke bibliotheek. Als voorbereiding op Kerstmis wordt straks, in de 4 weken voorafgaand op het feest, dagelijks een kastdeurtje geopend.

Adventkastjes voor de bibliotheek

De vrijwilligers aan het woord

“Je kunt eigenlijk niet bedenken wat we nog niet gemaakt hebben in al die jaren”, vertelt Rien. “Wijnrekken, kasten, schommelpaardjes voor de kinderopvang, een keuken voor een zorgboerderij en bijvoorbeeld deuren en kozijnen voor De Schaapskooi. Allerlei instellingen komen hier met aanvragen om iets te maken.”

Vrijwilliger Rien

Vrijwilliger Theo was kabellasser van beroep en reageerde een jaar geleden op een oproep. Hij maakt sindsdien vooral kleinere spullen zoals vogelhuisjes. Arnold was voorheen timmerman met een werkplaats aan huis. Hij verhuisde naar een appartement en zet nu zijn werkzaamheden bij De Sok voort. “Het is hier lekker gemoedelijk onderling. We werken voor de gemeenschap. De sociale contacten zijn hierbij erg belangrijk.”

Vrijwilliger Theo

Jan werkt er nu zo’n zes jaar. “Ik was timmerman, maar moest vanwege reuma stoppen. Ik leerde deze werkplaats kennen door een cursus houtdraaien die er gegeven werd en geef hier nu zelf cursussen. Voor mij is het fijn dat het altijd binnen is en dat het hier prettig werken is met elkaar.”

Paul aan het lassen

Hout, metaal, fietsen, repair en cursussen

Het aanbod van De Sok, onderdeel van Stichting Welzijn De Meierij, is erg breed. Lamber van de Burgt is de beheerder en aanspreekpunt voor iedereen die iets wil laten maken. “We zijn lekker op dreef. Zelfs met alle coronahinder hebben we toch goed te werken. Het hele jaar door maken we mooie producten voor de gemeenschap.”

Op dit moment wordt een bibliotheekkast gemaakt voor een wijkvereniging in Sint-Oedenrode. Voor een dierenpark op de Boschweg wordt een naambordje vervaardigd. Voor het Voedselbos in Schijndel worden drie publicatieborden en een veldpoort gemaakt. De Schijndelse voetbalclub is blij gemaakt met een aantal goallichters die het verplaatsen ervan gemakkelijk maken.

De metaalwerkplaats

Gevonden fietsen zonder eigenaar worden in een speciale werkplaats opgeknapt. Voor een klein bedrag zijn deze te koop voor gedupeerden en mensen met een klein budget. Dat kan op maandagen en vrijdagen van 9.00 tot 11.30 uur.

Inwoners uit Meierijstad kunnen allerlei cursussen volgen. Hout- of metaalbewerken en bijvoorbeeld fietsen repareren. Aanmelden kan via de administratie van Welzijn De Meierij.

Een klus aanbieden of meer informatie

Elke gemeenschapsorganisatie uit Meierijstad kan klussen aanbieden voor een van de werkplaatsen van De Sok. Scholen, zorginstellingen, sportverenigingen, buurtverenigingen en bijvoorbeeld culturele centra kunnen contact opnemen met Lamber van de Burgt via telefoonnummer 073-5441400 of via mailadres l.burgt@welzijndemeierij.nl. Op de website www.welzijndemeierij.nl is alle verdere informatie te vinden.

Fietsen reparatieruimte
Vogelhuisjes