'Je kunt geen carnaval vieren in een anderhalvemeter-maatschappij'

Papgat kiest voor het eerst geen nieuwe Prins

SINT-OEDENRODE – Het nieuwe carnavalsseizoen wordt misschien wel het meest bijzondere in de geschiedenis van dit Brabantse volksfeest bij uitstek. Bliezen de Kuussegatters in Veghel al de hofzittingen af, nu heeft ook het bestuur van carnavalsvereniging Papgat in Sint-Oedenrode besloten voor het eerst in haar bestaan geen nieuwe Prins Carnaval te kiezen.

De coronamaatregelen betekenen dat iedereen anderhalve meter afstand moet houden. Volgens het bestuur van Papgat kun je in zo’n omstandigheid geen carnaval vieren. Daarom heeft bestuur besloten de prinsverkiezing op de elfde van de elfde af te gelasten.

“Hoe het seizoen er uit gaat zien, is nu echt nog niet te voorspellen. Onze inschatting is dat bijeenkomsten met meer dan 100 mensen pas weer toegestaan zijn, als er een vaccin is. In de media lezen wij dat dit misschien nog wel een jaar kan duren,” aldus het bestuur van de stichting Papgat.

Tot die tijd kan het bestuur de nieuwe Prins niet geven wat hij verdient. “Het voortraject van keuze van een prins tot de onthulling op 11-11 is voor een nieuwe prins een belangrijk periode. Waarvan hij veel geniet, maar die ook hard nodig is om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Dat is op dit moment ook niet mogelijk,” aldus het bestuur.

De carnavalsvereniging weet dat er digitale mogelijkheden “maar dan ga je voorbij aan de essentie van carnaval: gezelligheid, elkaar ontmoeten en samen vieren”.

Als er volgend jaar toch carnaval gevierd kan worden zullen de huidige prins en adjudant Twan en Rolph ondersteunen. Ook andere oud-Prinsen hebben hun sten toegezegd.

Ook de jaarlijkse bedankdag voor iedereen die een steentje bijdraagt aan het carnaval in Papgat gaat niet door.