“Je bent en blijft baas in je eigen huis”

Het Andere Wonen Schijndel

SCHIJNDEL – Zoveel mensen, zoveel (woon)wensen… In Meierijstad is er een groot gebrek aan betaalbare woningen die aansluiten bij de woonwensen van inwoners. Maar gelukkig zijn er ook een boel kleinschalige initiatieven van mensen die hun woondroom waar maken. In de serie ‘woondroom’ nemen we een kijkje in de keuken bij deze nieuwe woonvormen. In dit artikel: wonen met zorg van Het Andere Wonen in Schijndel.

Het Andere Wonen: die naam is veelzeggend, maar wat houdt het eigenlijk in? “Ik heb lang als manager in de thuiszorg voor ouderen gewerkt. Ook toen al wilden mensen liever niet naar een grootschalige zorginstelling. De zorg is er uiteraard prima, maar veel mensen wilden liever in hun eigen buurt of dorp blijven wonen. Dat is vertrouwd en geeft de mogelijkheid om zoveel mogelijk te blijven doen wat je gewend bent. En ook belangrijk: mensen waren soms bang dat ze in een zorginstelling niet meer de baas in hun eigen huis waren en vaak wilden ze ook niet zonder hun partner verhuizen, ”legt Anne-Marie Looman van Het Andere Wonen uit.

Focus op wonen

Anne-Marie Looman kreeg de kans om bij de organisatie waar ze werkte een innovatieve pilot te starten met kleinschalige woonlocaties met de focus op prettiger wonen. Deze pilot stond aan de wieg van Het Andere Wonen. “In Schijndel hebben we zestien appartementen waar mensen zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen. Acht appartementen zijn wat groter, waardoor ook de partner bij ons kan komen wonen. Dat is uiteraard een groot verschil met de reguliere, grootschalige verpleeghuiszorg.” Een tweede belangrijk verschil is dat Het Andere Wonen focust op prettig wonen en leven. “In de praktijk betekent dit dat de bewoner bepaalt wat hij doet in zijn eigen huis en welke zorg of ondersteuning wij in de praktijk bieden.”

Aanpassen aan bewoner

Die ondersteuning en zorg varieert dus per bewoner, al is het wel zo dat bij Het Andere Wonen vooral mensen me dementie wonen. “Bij Het Andere Wonen willen we dat mensen prettig en fijn kunnen wonen en leven. We geven de bewoners daarom alle ruimte om hun regie te behouden. We werken niet met allerlei ‘verplichte’ dagprogramma’s, maar voegen ons naar de wensen en ideeën van bewoners. Wil iemand naar de markt? Dan gaat er - als het nodig is - iemand mee. Wil iemand lekker in de tuin scharrelen? Dan mag dat. Bezoek is altijd welkom, deuren zijn niet op slot en we hechten erg aan de privacy van onze bewoners. Naasten komen niet op het bezoek in een verpleeghuis, maar gewoon thuis bij hun naaste.”

Aanpassen aan bewoner

Dat wil overigens niet zeggen dat Het Andere Wonen alles maar op zijn beloop laat. Anne-Marie Looman: “We hebben

deskundige professionals in dienst, die veel van ouderenzorg en dementie weten. Wat ons anders maakt, is dat we direct kunnen inspringen op de wensen en behoefte van onze bewoners. Dat kan omdat we kleinschalig zijn en daardoor onze bewoners goed leren kennen. Persoonlijk contact is daarbij de sleutel. Natuurlijk proberen we op een simpele manier structuur aan te brengen in de dag. Dat is met name voor mensen met dementie erg belangrijk. Maar bij ons moet niets en mag (bijna) alles.” Juist deze ‘relaxte’ aanpak zorgt dat mensen eerder de overstap naar de appartementen van Het Andere Wonen maken. Maar ook voor zorgmedewerkers is de aanpak van Het Andere Wonen inspirerend. “Zij ervaren dat ze tijd en ruimte krijgen om zorg op maat te geven. Dat is heel motiverend.”

Betaalbaar wonen en zorgen

Wat Anne-Marie Looman enorm belangrijk vindt: wonen bij Het Andere Wonen is voor iedereen betaalbaar,. “Persoonlijke, kleinschalige zorg voor ouderen is niet nieuw. Maar vaak kunnen alleen mensen met wat meer geld zich dat veroorloven. Bij Het Andere Wonen kan iedereen betaalbaar wonen en zorg krijgen. We financieren de zorg uit het persoonsgebonden budget. Overigens hebben we ook geluk gehad dat we de appartementen betaalbaar konden realiseren. We werkten samen met een projectontwikkelaar die zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nam. Ik hoop echt dat de overheid meer zijn verantwoordelijkheid neemt en zorgt dat dit soort initiatieven niet de hoofdprijs voor grond hoeven te betalen. Als je het aan de vrije markt overlaat, dan wordt dat onbetaalbaar, terwijl we bij Het Andere Wonen heel veel overheidsgeld besparen. Door kleinschalig, dichtbij en vooral simpel zaken te organiseren komen we uit met een veel kleiner PGB -budget. Maar dat is niet de grootste winst. Dat is dat mensen hier met plezier wonen en actief leven en dat wij eem heel hoge zorgkwaliteit leveren.”