'Je begint meteen te dromen'

Floris Alkemade eerste VPRO-zomergast

SINT-OEDENRODE – Architect en Rijksbouwmeester Floris Alkemade is de eerste gast in de TV-serie Zomergasten van de VPRO. De Rooienaar Alkemade bijt 18 juli het spits af in het programma dat wordt gepresenteerd door Janine Abbring.

Zomergasten is één van de oudste zomerprogramma’s op de Nederlandse televisie. Het concept is eenvoudig. Inspirerende gasten wordt gevraagd drie uur lang te vertellen over televisiefragmenten van hun keuze.

Panorama Nederland

Architect en Rijksbouwmeester Floris Alkemade is de eerste in de rij van 2021. Hij presenteerde tijdens zijn rijksbouwmeesterschap (dit jaar voor het laatst) namens het College van Rijksadviseurs Panorama Nederland, een toekomstperspectief voor de inrichting van Nederland, met als hoofdthema’s water, boerenland, verstedelijking en duurzame energie.

Tijdens de coronacrisis verscheen zijn essay De toekomst van Nederland: de kunst om van richting te veranderen.

Alkemade was partner bij het mede door Rem Koolhaas opgerichte architectenbureau OMA (Office for Metropolitan Architecture) en begon daarna zijn eigen kantoor FAA (Floris Alkemade Architects), dat vanuit Sint-Oedenrode, Brussel en Parijs opereert.

Extra kamer

Alkemade is vereerd dat hij dit jaar de eerste zomergast mag zijn. 'Zo’n uitnodiging is alsof je in je huis opeens een extra kamer ontdekt. Je begint meteen te dromen, er komt een stroom van ideeën op gang. Ik hoop dat er in mijn avond een soort verlangen naar de toekomst opgewekt kan worden,”aldus de rooise architect.

Alle grote vragen die we op ons afgevuurd krijgen zijn volgens Alkemade voor een groot deel ruimtelijke vragen: klimaatverandering, de stijgende zeespiegel, de energietransitie, voedselproductie, woningbouw.

Spoor van verwoesting

“Eigenlijk,” zegt hij, “kun je de vraag die aan ons als levende generatie gesteld wordt samenvatten als: ‘hoe kunnen we ons leven zó inrichten dat we niet langer een spoor van verwoesting achterlaten’ Dat gaat het beste wat we in ons hebben naar boven halen. In essentie is het geen technische vraag, maar een culturele en maatschappelijke vraag die aan onze verbeeldingskracht gesteld wordt.'

Floris Alkemade toen hij de Hertog Jan Prijs kreeg