Janka Borgo uit Erp wint scriptieprijs

Uitreiking van de scriptieprijs. Van links naar rechts Janka Borgo, Arnoud-Jan Bijsterveld, Markus Breugelmans en Thomas Dekkers.
Fotograaf: Fotograaf Raymond Kubben.

ERP - Janka Borgo uit Erp heeft de scriptieprijs Brabantse Geschiedenis 2022 gewonnen. Zij kreeg de prijs voor haar onderzoek naar gemene gronden in Erp. Deze gezamenlijke gronden werden in de middeleeuwen door dorpsbewoners gebruikt om vee te laten grazen of brandhout te verzamelen. Janka volgde in haar scriptie de ontwikkeling van deze gronden. Ze schreef de scriptie als eindstuk voor haar studie Landschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De scriptieprijs Brabantse Geschiedenis wordt elke twee jaar uitgereikt. De prijs is een initiatief van Erfgoed Brabant, de Historische Vereniging Brabant en Zuidelijk Historisch Contact. De jury vond dat de scriptie van Janka Borgo briljant. De scriptie brengt goed in kaart hoe het dorp Erp en het landschap eromheen zich door de eeuwen heen ontwikkelden. Het levert volgens de jury een intrigerend verhaal op over duurzaam, gezamenlijk gebruik van de open ruimte, gemeenschapszin en conflicten met naburige dorpen. Janko WINT EEN geldbedrag van €1.000,- en de mogelijkheid om de scriptie, omgewerkt tot een artikel, te publiceren in het Noordbrabants Historisch Jaarboek (NHJ).