Jan van Lee Mannenkoor houdt op te bestaan

VEGHEL – Met als laatste nummer ‘Mijn Brabant’ houdt het Jan van Lee Mannenkoor op zondag 29 mei 2022 op te bestaan. Met nog slechts 15 zangers is het niet mogelijk om een volwaardig 4-stemmig koor in stand te houden. Het is nog wel gelukt om met hulp van een aantal gastzangers een afscheidsconcert te organiseren. Daarna valt in de Sint-Lambertuskerk in Veghel na 58 jaar het doek definitief.

Volgens Jan Dobbelsteen is de coronapandemie van de laatste twee jaar debet aan de ondergang van het eens zo befaamde mannenkoor. Een gezelschap dat tijdens het 50-jarig jubileum in 2014 nog 33 zangers telde. Tijdens de beperkende coronamaatregelen kon men volgens Dobbelsteen niet of nauwelijks repeteren. Rond Kerstmis 2021 scheen er nog licht aan de horizon en repeteerde het koor voor het Kerstconcert in de kapel van de zusters Franciscanessen. “Maar helaas moesten we dat optreden afzeggen, ook weer vanwege het aantrekken van de coronamaatregelen”, zegt Jan en vervolgt: “Leden stopten om diverse redenen en uiteindelijk bleven we nog met 15 zangers over. Te weinig om door te gaan”.

Altijd gratis concertenOm er zo maar de brui aan te geven vond Jan Dobbelsteen niet netjes tegenover de mensen die het koor altijd financieel gesteund hebben. Waaronder Theo van Lee en echtgenote Gerrie die de sponsoring op zich namen na het overlijden van Jan van Lee in 1983. Deze laatste stond aan de wieg van het “Van Lee Koor’ als personeelsonderdeel van het gelijknamige wegenbouw- en bouwbedrijf. Toen de firma Heijmans tien jaar na overname van de firma van Lee de sponsoring moest stoppen waren het dezelfde familieleden die het koor bleven ondersteunen, samen met een tiental anderen. Daardoor was het mogelijk om de jaarlijkse 3 à 4 concerten in verzorgingshuizen, bij kerkdiensten en gildemissen en andere manifestaties geheel gratis te verzorgen. Omdat in 2009 geen sprake meer was van een bedrijfskoor werd de naam veranderd in ‘Jan van Lee Mannenkoor’.

Slavenkoor
Jan Dobbelsteen bedacht met anderen het Afscheidsconcert dat op zondag 29 mei 2022 vanaf 15.00 uur klinkt. Samen met sopraan Neeltje van Doore en pianist Wim van Asseldonk zingt het koor onder leiding van dirigente Carla Bons die middag 18 voornamelijk klassieke koorstukken. Waaronder het nummer Va Pensiero uit de opera Nabucco van Verdi. Met als allerlaatste liederen ‘Oh Marenariello’ en Mijn Brabant. Als eerbetoon aan de familie van Lee.

Het Jan van Lee Mannenkoor in betere tijden