Jan Heestershuis heropent met Brabantse kunstenaars

Brabant met Verve – De collectie Geerts

SCHIJNDEL – Museum Jan Heestershuis in Schijndel gaat woensdag 4 november weer open. Na een tijdelijke sluiting in verband met het vervangen van de verlichtingssystemen is de nieuwe expositie ‘Brabant met Verve – De collectie Geerts’ te zien.

Deze collectie is helemaal gewijd aan de verzameling van Jan Geerts. Hij verzamelde vooral werken die representatief zijn voor de Brabantse schilderkunst. De afgelopen decennia zijn vaker werken uit de verzameling van Geerts geëxposeerd in Museum Jan Heestershuis. Het kon niet uitblijven dat het museum eens een hele expositie zou wijden aan deze gevarieerde collectie.

Verhaal achter de expositie

De expositie besteedt aandacht aan ruim twintig gerenommeerde kunstenaars, representatief voor een deel van de Brabantse schilderkunst, waarvan Jan Geerts werk heeft verzameld in de loop der jaren. Behalve de kunst komt ook het verhaal achter de verzameling aan bod: Wat was de aanleiding om te gaan verzamelen? Waarom juist déze schilders en díe werken? Zegt deze verzameling iets over de verzamelaar? Dat zijn enkele van de vragen waar deze tentoonstelling een antwoord op probeert te geven.

Gedetailleerde informatie over alle kunstenaars en hun getoonde werken is daarnaast te vinden in de bijbehorende publicatie geschreven door Jan Geerts. Het boek is verkrijgbaar in het museum.

Kunstenaars waarvan werk in deze expositie hangt zijn onder anderen Kees Bol, Antoon Kruysen, Kees Bastiaans, Sjef van Schaijk, Henriëtte Pessers, Jan Kruijsen, Reinier Pijnenburg, Peter van den Borne en Piet van Wijngaerdt. En vanzelfsprekend ontbreken ook Dorus van Oorschot en Jan Heesters niet.

In verband met de coronamaatregelen gelden er restricties voor een bezoek aan het museum. Alle informatie daarover is te vinden op de website van Museum Jan Heestershuis.

De tentoonstelling ‘Brabant met Verve – De collectie Geerts’ is te zien van 4 november 2020 tot en met 31 januari 2021.

Sjef van Schaijk De zaaier
Kees Bastiaans Groot stilleven