Jan en Mien Sloots een Briljant echtpaar

VEGHEL – Op 3 januari 1957 moesten Jan Sloots en Mien van Grootel, eerder dan zij verwacht hadden, elkaar het JA-woord geven. Niet omdat het een zogenaamd ‘moetje’ was, maar omdat ze samen in de Sluisstraat in Veghel een bakkerij gingen overnemen. En dat kon in die tijd niet anders of ze ‘moesten’ getrouwd zijn. Nu, 65 jaar later, hebben beiden van die beslissing geen spijt gehad. Met een ontbijt, samen met hun twee dochters en twee zonen, gaven Jan (91 jaar) en Mien (83 jaar) zondag extra glans aan hun briljanten huwelijk.

De eersten die trouwden
De bruiloft voor het pasgetrouwde stel vierde men 65 jaar geleden thuis bij de bruid in Geldrop. Samen met de ouders, peetooms en peettantes en de overige gezinsleden. In die tijd kwam er iemand in huis om voor de gasten te koken. Van de beide gezinnen waren Jan en Mien de eersten die trouwden. Na de bruiloft ging de reis naar Veghel waar Jan een tijdje eerder was aangenomen als bakker. Dat de bakkerij ook al snel moest worden overgenomen was er niet bijverteld. Maar de twee deden het wel.

Trots op het nageslacht
Met de bakkerij ging het goed en hetzelfde gebeurde met het gezin Sloots. Jan en Mien kregen twee dochters en twee zonen. Drie van hen zorgden weer voor zes kleinkinderen. En dan wijst Jan vol trots naar een kast in de woonkamer met de ingelijste foto’s van acht achterkleinkinderen. Ook Mien glundert. “Daar geniet ik elke dag van als ik hier in mijn stoel zit er ernaar kijk. En nog meer als ze hier bij ons thuis zijn en we hen aandacht kunnen geven”, zegt Jan.

Nog steeds achter het stuur
Vervelen doet het briljanten bruidspaar zich niet. Mien houdt zich bezig met schilderen, puzzelen en rummiekub. Jan stapt af en toe nog op de fiets, doet boodschappen en kookt voor zijn vrouw en zichzelf. Onder andere allerlei soorten soep. Ook nog in een grote pan, want hij kookt voor twee dagen tegelijk. Vol trots veltelt Jan ook dat hij op zijn 91e ook nog autorijdt. En goed ook. Naar zijn zoon in Friesland is weliswaar te ver, maar hij rijdt met zijn Mien wel naar familieleden in Brabant.

Gratis advies
De eerste felicitaties zijn al binnen. Waaronder een van Commissaris van de Koning Ina Adema. Eén ding vindt het briljanten paar heel jammer. Dat ze hun feest niet met alle kinderen, aangetrouwden, klein- enachterkleinkinderen kunnen vieren. Heel veel drukte is niet goed voor hen en dat beseffen ze. Dan de laatste vraag toch maar aan Mien gesteld; 65 Jaar getrouwd. Hoe houd je dat in stand? Ze lacht en antwoord direct: “Gewoon op tijd je mond dichthouden. Horen, zien en zwijgen”.