'Jammer dat de buren niet willen praten over woonwijk arbeidsmigranten'

VEGHEL – “Wij zouden heel graag met de buren praten. Maar die laten zich vertegenwoordigen door de buurtvereniging en die willen niet met ons praten.”
 
Frank van Gool, directeur van OTTO Work Force vindt het jammer dat bewoners van het buurtschap Dorshout niet willen praten over het plan van zijn bedrijf en uitzendbureau Hobij om in dat buurtschap een woonwijk voor vijfhonderd arbeidsmigranten te bouwen.
Stankcirkel
De beide uitzendbureau’s kopen het bedrijf van Harrie Koenen in Dorshout. De stankcirkel van die boerderij was een belemmering om de woningen te kunnen bouwen. De omwonenden gebruikten dat argument om bezwaar te maken tegen de plannen. Nu de boerderij wordt gekocht door Hobij en Otto Work Force is dat argument van tafel.
Volgens Van Gool is het de bedoeling dat de boerderij en de stallen worden gesloopt. Op die plaats komen de woningen voor de arbeidsmigranten.
Aanvankelijk was het de bedoeling dat die huizen op de Knokert zouden komen in dezelfde omgeving.  Op papier ging het toen over een plan voor honderd tiny houses, een park, sportgelegenheid en voldoende parkeerplekken.
Daarover zei Han van Horen van Hobij eerder tegen Omroep Meierij: : “De Nederlandse wetten en regels zijn niet gemaakt voor zulke semipermanente bewoning. Overheden weten dus niet precies hoe ze daar mee om moeten gaan. Gelukkig is er eindelijk het besef dat je als overheid moet kijken hoe de regels voor een plan kunnen werken in plaats van hoe een plan bij de regels past. Die andere blik is keihard nodig om het huisvestingsprobleem op te lossen.”
Van den Elzen Plants
Of dat gaat lukken op de plek van de boerderij die wordt gekocht, is de vraag. De gemeente Meierijstad heeft inmiddels uitgesproken dat er verspreid over de gemeente 2500 woningen voor arbeidsmigranten moeten komen.
Een aantal weken geleden besloot Van den Elzen Plants in Erp zelf huisvesting op het eigen terrein te gaan bouwen. Daar komt ruimte voor ruim driehonderd arbeidsmigranten.
Frank van Gool van Otte Work Force benadrukt dat er ook nu sprake is van tijdelijke huisvesting, maximaal vijftien jaar.
De ontwikkelaars gaan nu een omgevingsvergunning aanvragen zodat de procedure opgestart kan worden. Daar hoort een bezwarenprocedure bij.
Juist daarom zouden ze het op prijs stellen als de buren willen meepraten.  “Het is natuurlijk jammer als je straks bij de rechter staat en dat die het plan goedkeurt en je hebt niet meegepraat,” aldus Van Gool.
Inpassen
De ontwikkelaars zijn van plan om het woonwijkje op een mooie manier in de omgeving in te passen.  “De ontsluiting komt via de Amert, dus de mensen in Dorshout hebben geen last van het verkeer. Dat is een verbetering ten opzichte van het vorige plan aan de Knokert. Over die inpassing zouden we graag met de directe buren gaan praten,” aldus Van Gool.
Volgens hem zijn er twee of drie naaste buren, alle andere mensen wonen verder weg tot wel een paar honderd meter. “Met die naaste buren zouden we graag willen praten over afscheidingen. Maar ze laten zich vertegenwoordigen door de buurtvereniging en die wil niet met ons in overleg. Dat vinden wij heel jammer, want we hebben op andere plekken goede ervaringen met overleg met buren,”  aldus Van Gool.
Harrie Koenen is eigenaar van de het bedrijf met onder meer een kalvermesterij. “Wij hebben als boeren geen toekomst meer, dus hebben we besloten de stallen te verkopen,” zegt hij.
'Ik blijf er zelf wonen'
Hij vindt de ophef over de woonwijk wat overdreven. “Die komt op het stuk grond dat het dichtst tegen het industrieterrein ligt. Eigenlijk is het niks anders dan een uitbreiding van dat terrein. De stallen die er nu staan worden afgebroken. Er blijft één grote schuur staan, zodat niemand vanaf de weg de woonwijk kan zien. Bovendien komt er een weg naar de Amert, het verkeer gaat niet door Dorshout. Ik denk dat niemand in het buurtschap er iets van gaat merken. En ik blijf er zelf ook wonen, want het huis wordt niet verkocht,” aldus Koenen.

Het terrein van de firma Koenen