Inzet grote bouwkraan voor bouw The Chocolate Factory

VEGHEL - Een grote bouwkraan was dinsdagochtend nodig om een oude elevator (hijskraan) van het dak van de NPF toren op de Noordkade naar beneden te halen. Er was een tweede bouwkraan nodig omdat de eerste het gewicht niet kon tillen.
Met een grote bouwkraan wordt een overbodige elevator van Malerij 3 getild
Fotograaf: Jan van Oort

Het verwijderen van de overbodige elevator was nodig om een nieuwe doorgang te creëren voor de te bouwen toren voor de The Chocolate Factory op Malerij 3. Daar komt straks een tuinkas op te staan met een winkeltje en waar bezoekers ook buiten kunnen zitten. En de elevator stond daarvoor in de weg.

Met de elevator werd vroeger graan naar boven getransporteerd waarna het gesorteerd in de silo's terechtkwam. De oude elevator wordt de komende tijd verder ontmanteld en afgevoerd.De Chocolate Factory wordt de komende periode verder van binnenuit opgebouwd. Het plaatsen van de tuinkas is gepland in maart dit jaar, zo zegt Jos Ketelaars, uitvoerder bij bouwbedrijf Van de Ven.

The Chocolate Factory
Met het project is 16 miljoen euro gemoeid. Overheid, bedrijfsleven en onderwijs investeren in het project dat jaarlijks, naast de leer/werk studenten, een kleine 100.000 bezoekers moet gaan trekken. En die bezoekers kunnen dan ter plekke zelf een pak hagelslag of een reep chocola maken en zien hoe mooi en schoon het werken in de techniek tegenwoordig is.

De elevator op de grond
Fotograaf: Jan van Oort
Met een grote bouwkraan wordt een overbodige elevator van Malerij 3 getild