Inzamelingsactie om graf van bij brand omgekomen familie te behouden

VEGHEL – Wilbert Linders uit Veghel is een crowdfundactie begonnen voor het behoud van het graf van de familie Callaars. Vijftig jaar geleden kwamen de moeder en vier kinderen van het gezin om het leven bij een brand.

Het graf op het Heilig Hartkerkhof in Veghel zou volgens de regels nu geruimd moeten worden. De beheerder van het kerkhof wil Linders de gelegenheid geven voldoende geld bij elkaar te krijgen om het grafrecht te verlengen. Hij heeft voorlopig een tegel met “gereserveerd” op het graf gelegd.

Aanleiding voor de actie van Wilbers is een artikel in het Brabants Dagblad. Daarin werd teruggekeken op de brand die vijftig jaar geleden het leven kostte aan de moeder en vier kinderen. De brand ontstond op 1 juli 1971 in het huis van de familie Callaart aan de Bernhardstraat.

Lamp

Uit de terugblik van de krant blijkt dat de moeder tijdens het schoonmaken een lamp had verschoven. Ze had niet gezien dat elektriciteitsdraden loslagen. Die zijn gaan smeulen waarna de brand uitbrak.


De gezinsleden vonden vijftig jaar geleden hun laatste rustplaats op het Heilig Hartkerkhof. Reglementair lopen nu de grafrechten af.

Wilbers en Marianne Gielen zijn een actie begonnen om het graf te behouden. Ze willen er ook een kunstwerkje op om de nabestaanden en de (voormalige) wijkbewoners die getuige waren van het drama een plek te geven waar ze kunnen herdenken. Volgens Wilbers zijn er mensen die de gevolgen van de brand nog steeds niet hebben verwerkt omdat er vijftig jaar geleden geen enkele vorm van nazorg was.