Inwoners Veghel starten petitie voor kliko oud papier (video)

VEGHEL - Inwoners van Veghel zijn een petitie gestart om papierkliko’s aan te schaffen voor het inzamelen van oud papier in Veghel. Het oud papier wordt nu in Veghel in dozen langs de straat aangeboden. De dozen worden vaak niet overal opgehaald en de inhoud waait door de wijk. Het zorgt voor veel rommel in de omgeving”, staat er in de petitie. De handtekeningenactie is bijna zeshonderd keer ondertekend.
Inwoners van Veghel zijn een petitie gestart om papierkliko’s aan te schaffen voor het inzamelen van oud papier in Veghel.

Elizabeth de Groot is één van de inwoners die zich hard maakt voor een papierkliko. “Het papier wordt aan de straat gezet en vervolgens haalt de gemeente het niet op. Dat stoort ons. Het komt in de sloten en is niet gezond. Ik vind het gewoon schandalig dat de gemeente niet meewerkt.”

Diverse methoden
De gemeente geeft aan niet voor de camera te willen reageren op de vragen. “In de huidige situatie hanteren we diverse methoden naast elkaar: papier inzamelen aan huis in dozen of via papier-minicontainers in Schijndel of papier wegbrengen naar een verzamelpunt in de buurt”, reageert de gemeente schriftelijk. Het papier in Meierijstad wordt namens de gemeente ingezameld door het bedrijf Van Munster.

De papierminicontainers in Schijndel waren volgens de gemeente al vóór de fusie van de gemeente in gebruik. “Bij de fusie is besloten om voor ‘Schijndel’ de papiercontainer te behouden, maar deze vorm niet verder naar de rest van de nieuwe gemeente uit te breiden. Sindsdien hebben we die optie niet heroverwogen”, aldus Meierijstad.

Verzamelpunten Rooi
In Sint-Oedenrode doen ze het anders. Daar wordt papier ingezameld bij een verzamelpunt in de buurt. “Dat gebeurt door maatschappelijke verenigingen. Op de zaterdagochtend verdienen ze zo een zakcentje. Allerlei ouders, buurtbewoners en ouderen brengen hun papier er naartoe. Zo kan het ook”, zegt klimaatburgemeester Joost van Baast.

Hier is de petitie te vinden: