Inwoners Meierijstad kunnen aanvraag indienen voor luchtmeetstation

MEIERIJSTAD – Gemeenten en burgers van Brabant kunnen bij de provincie een aanvraag doen voor een luchtmeetstation om daarmee de kwaliteit van de lucht in de eigen omgeving te meten.

De luchtkwaliteit is in Meierijstad een belangrijk onderwerp van gesprek. Dat komt vooral omdat in de regio veel Q-koorts slachtoffers waren en vooral Meierijstad zwaar werd getroffen door de coronapandemie.

Een actie van onder meer de politieke partij Hart om zelf de luchtkwaliteit te gaan meten sloeg aan bij de inwoners van Meierijstad.

Onder leiding van het RIVM wordt een meerjarig onderzoek gedaan naar het verband tussen luchtkwaliteit en ziekten.

Roulerende meetstations

De provincie biedt nu de mogelijkheid initiatieven voor luchtmeetstations aan te melden. In aanvulling op de twaalf bestaande meetstations investeert de provincie daarom in twee roulerende meetstations. Deze twee meetstations zullen de komende vijf jaar op verschillende plekken in Brabant de luchtkwaliteit meten. Vanaf 17 augustus 2021 kunnen gemeenten en burgerinitiatieven een aanvraag indienen voor een meting.

Gedeputeerde Anne-Marie Spiering (Milieu): “Schone lucht is belangrijk voor onze gezondheid. Met de twee mobiele meetstations krijgen we meer inzicht in de luchtkwaliteit in Brabant. Gemeenten en burgerinitiatieven kunnen een meting aanvragen. Op basis van die inzichten kunnen we de luchtkwaliteit gerichter verbeteren. Zo werken we samen aan een gezonder Brabant.”

Tour door Brabant

De luchtmeetstations meten de luchtkwaliteit waar nu geen stations staan. Op die manier kunnen ze worden ingezet voor het beantwoorden van vragen en/of zorgen van burger(initiatieven) en overheden over luchtkwaliteit en gezondheid.

De komende 5 jaar zullen de 2 meetstations een tour door Brabant maken en tussen de 10 en 20 plaatsen aandoen. De roulerende meetstations blijven in principe een half jaar op een locatie staan. Als resultaten daar aanleiding voor geven kan deze periode verlengd worden. Uitgebreide informatie is te vinden op de website van de provincie.

Foto Anne Nygard/Unsplash