Inwijding Gedachteniskapel in Veghel

VEGHEL – In aanwezigheid van zusters Franciscanessen uit binnen- en buitenland en talloze belangstellenden is woensdagmiddag op de begraafplaats van de zusters in de kloostertuin, door Pastor Antoon van der Steen de gedachteniskapel ingewijd.

De nieuwe kapel is ondergebracht in de volledig gerestaureerde Calvarieberg. Hier rusten tevens de overblijfselen van Teresia van Miert. Zij was de eerste Algemeen Overste van de Congregatie Zusters Franciscanessen. Jaren geleden al werd een werkgroep gevormd om een cadeau te bedenken voor het 175-jarige bestaan van de Congregatie. Aanvankelijk kwam men op het idee om een moderne Kapel van de Toekomst op het kloosterterrein te bouwen. De eerste kleine bouwstenen hiervoor werden op 14 juni 2019 verkocht aan donateurs.

Herdenkingskapel in Calvarieberg
Vanwege corona kwam de realisatie tijdelijk stil te liggen. “Eigenlijk is dat onze zegen geweest. Daardoor kregen we ook de gelegenheid om te bedenken wat wij anders konden doen. Daarbij kwamen de zusters zelf op het idee om de Calvarieberg als herdenkingskapel in te richten”, vertelde Francesca Verwegen van de werkgroep na afloop van de inwijdingsplechtigheid.

Openstelling
De plannen werden van een moderne kapel omgesmeed naar een Gedachteniskapel waarin plaats is voor de overblijfselen van Teresia van Miert. “De zusters zijn hier erg blij mee”, verwoordde huidig Overste zuster Gerda van Gogh de gevoelens van haar medezusters. “Van de afgelopen periode hebben we geleerd dat we geen overhaaste beslissingen moeten nemen”. Volgens haar is het de bedoeling dat in de toekomst de kapel wordt opengesteld voor bezoekers die er tevens een kaarsje kunnen branden. Voor het zover is zijn we echter wel circa anderhalf jaar verder. Uit veiligheidsoverwegingen vanwege bouwactiviteiten houdt men de poort naar het zusterskerkhof tot die tijd gesloten.