Invoering corona-app in Brabant gepland op 1 september

MEIERIJSTAD – De invoering van een corona-app in Brabant staat gepland op 1 september. Deze app is een aanvullend middel op de RIVM-richtlijnen om een tweede coronagolf te voorkomen.

Vanaf half augustus wordt in de praktijk getest hoe de app met de naam CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. In de tweede helft van augustus spreekt de Tweede Kamer zich uit over CoronaMelder. Het gebruik van de app is vrijwillig.

Melding
Alleen als nieuwe besmettingen snel worden ontdekt, kunnen mensen elkaar beschermen. CoronaMelder helpt hierbij. Dankzij de app krijgen meer mensen in korte tijd bericht dat ze in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Dit kan een bekende zijn, maar bijvoorbeeld ook iemand bij wie je in de buurt zat in het openbaar vervoer die ook de app op zijn of haar telefoon had staan.

Hierdoor bereikt CoronaMelder, ter aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD, ook mensen die een besmet persoon niet kent of herinnert. Doordat al die mensen zich eerder kunnen laten testen, wordt de kans op verdere verspreiding van het virus beperkt.

Vijf weetjes over CoronaMelder

1. De app is nog in ontwikkeling. Eind augustus wordt beslist of de app er komt.

2. Het gebruik van de app is vrijwillig. Niemand mag je verplichten de app te gebruiken.

3. CoronaMelder werkt met Bluetooth, niet met locatiegegevens (GPS). De app weet dus niet waar je bent en kan je niet volgen.

4. In de app vul je geen persoonlijke gegevens zoals je naam of telefoonnummer in.

5. CoronaMelder geeft geen meldingen over actuele besmettingen in de buurt. Daarom is het belangrijk ook 1,5 meter afstand te houden en veelvuldig je handen te wassen.