Internationaal deelnemersveld bij 45ste Hopbel Schaaktoernooi

SCHIJNDEL – Het Hopbel Schaaktoernooi werd zondag voor de 45ste keer gespeeld. Plaats van handeling is de thuisbasis van Schaakvereniging Schijndel, Grand café De Hopbel. Ruim 35 spelers uit het hele land tot aan Polen toe reisden af naar Schijndel om aan dit toernooi deel te nemen. De jongste deelnemer is zeven de oudste ver in de tachtig. Allemaal zijn ze een beetje gek van het spelletje schaak. Uiteindelijk ging Tomaszewski Roman uit Polen er met de winst vandoor.

Van de Kafmolen naar De Hopbel
“Het toernooi heeft een vaste plek op de jaarkalender van de schaakbond” aldus Wim Vugts die al sinds 1978 mee loopt in de club. Bart te Dorsthorst (49) is geboren in het oprichtingsjaar van de club en is vandaag secretaris, penningmeester en wedstrijdleider: “Toen was ik nog maar een klein manneke. Toen deed ik zelf nog niet mee maar zaten we in de Kafmolen. Het schaaktoernooi was ook een idee om iets terug te doen voor iedereen die in het café werkte om mensen binnen te krijgen. Vanaf toen hebben we het elk jaar gehouden. Sinds het zesde jaar zitten we hier nu bij De Hopbel. Het toernooi is bedoeld voor iedereen die zin heeft in een potje schaken, van thuisspeler tot clubspeler.”

Jongste deelnemer
Joey Pennings is met zijn zeven jaar de jongste deelnemer. Hij doet al voor de tweede keer mee. “Dammen vind ik een beetje simpel omdat ik dat heel veel heb gedaan met mijn opa. Schaken is leuker.” Te Dorsthorst: “De jeugd aan het schaken krijgen is niet zo’n probleem. Er zijn verschillende scholen die schaken in het lespakket hebben opgenomen. Maar ze aan het schaken te houden is vaak iets anders. De jeugd is veel bezig op het internet, korte partijtjes, een snelle spelvorm. Maar zoals wij anderhalf uur per persoon per partij dat is voor de jeugd veel; te lang.”

Zin gekregen in schaken? Loop vrijblijvend binnen en schuif aan op dinsdagavond in De Hopbel. Meer informatie bij Wim Vughts wim@fordvugts.nl of tel. 06-27444167.

De uitslag:
A-Poule
1 Tomaszewski Roman (Polen)
2 Jan Douwes (Tilburg)
3 Johan Wuits (Helmond)

B-Poule
1 Ebe Reitsma (Boxtel)
2 Ruud Jacobs (Oisk)
3 Bert de Laat (Schijndel)

Winnaar Theo van Heijningen bokaal:
Bert de Laat (Schijndel)

Video 45ste Hopbel Schaaktoernooi
Fotograaf: Jan van Oort
Jongste deelnemer Joey Pennings
Fotograaf: Jan van Oort
45ste Hopbel Schaaktoernooi
45ste Hopbel Schaaktoernooi