Indrukwekkende herdenking in Eerde (video)

EERDE – Na Veghel en Sint-Oedenrode vond zondagavond in Eerde onder grote belangstelling de laatste van de 3 Market Garden herdenkingen van Meierijstad plaats. Na diverse toespraken werden bij het Geronimo-monument ter nagedachtenis aan hen die vielen, een tiental kransen en bloemstukken gelegd.

Speranza een gezellige man
De kinderen van de adoptieklas van de Eerdse basisschool legden bloemen op een lege stoel die bij leven en welzijn bestemd was voor Vincent Speranza. Deze Amerikaanse oud-militair zou, net als voorgaande jaren, zeker aanwezig zijn geweest bij deze herdenking. Ware het niet dat hij in augustus van dit jaar overleed. De jeugdige Nino Dortmans herinnerde Speranza als een gezellige man die bij hen vorig jaar nog in de klas kwam om Amerikaanse liedjes met hen te zingen.

Parachute
Eerdenaar Frans van Berkel vertelde na afloop dat hij een moeilijke week achter de rug had. Frans was bij de herdenking aanwezig om met een dorpsgenoot bloemen bij het monument te leggen voor de gevallen inwoners van het dorp. Als 12-jarige maakte hij de luchtlanding van de militairen van nabij mee. Hij hield er aanvankelijk nog een parachute aan over. Die verstopte hij op aandringen van zijn ouders in de aardappelkelder. Helaas brandde de boerderij waarin hij woonde kort daarna af en verloor Frans daarmee ook zijn aandenken aan de militairen.

Bijzondere 80e viering in 2024
Was de herdenking van dit jaar indrukwekkend te noemen, die van volgend jaar zal nog extra cachet krijgen. “Daar zijn we nu al mee bezig maar ik kan nog geen uitsluitsel geven, maar het wordt speciaal. Daar zijn we al een half jaar mee bezig”, aldus Jos van der Doelen, de voorzitter van het Airbornecomité Eerde.

Aan de herdenking in Eerde verleende ook muziekvereniging Meierijstad haar medewerking. Na afloop gaf de 101st Airborne Division Air Assult Band, staande op de Antoniusmolen nog een muzikaal optreden voor de aanwezigen.