Indringende documentaire over Zusters Franciscanessen

VEGHEL – ‘Van voltooiing naar toekomst’ is de titel van de indringende documentaire die Michiel Kerkhoff gemaakt heeft over de Zusters Franciscanessen in Veghel. Omroep Meierij zendt deze documentaire vandaag uit in twee delen na het nieuwsprogramma RondOM. Op de even uren het eerste deel, en op de oneven uren deel twee.

Ruim een half jaar is Michiel Kerkhoff bezig geweest met de film die laat zien hoe de Zusters Franciscanessen gekomen zijn tot een proces om hun thuisbasis in Veghel prijs te geven voor een nieuwe bestemming: het Kloosterkwartier waarin wonen en zorgen voor elkaar, op allerlei manieren, centraal staan.

Kerkhoff kreeg toestemming van de zusters om een week lang te komen wonen in het klooster ten tijde dat net besloten was om het klooster op te heffen en een nieuwe maatschappelijke invulling te geven van het enorme complex in het centrum van Veghel.
“Het was heel bijzonder om daar een week lang het alledaagse mee te mogen maken en dat vast te leggen”, aldus Michiel Kerkhoff, die toegeeft het wel spannend te hebben gevonden toen de zusters zijn documentaire voor de eerste keer zagen. Maar de Veghelse filmmaker heeft het vertrouwen van de zusters zeker niet misbruikt want het filmische document is een uiterst integer beeld geworden van een heel bijzondere gemeenschap.

Vervolg
Collega filmmaker Wouter Habraken is sinds de verhuizing van de Zusters in maart 2022 al bezig met een vervolg. “Dat wordt geen documentaire, maar een mooi overzicht van een groot aantal bijzondere momenten. In het Kloosterkwartier staat enorm veel te gebeuren en daarnaast willen we graag beelden hoe de zusters, na hun tijdelijke verhuizing naar Wijbosch, straks in een nieuwe omgeving in ‘hun kloosterkwartier’ weer een plek zullen vinden”.

‘Van voltooiing naar toekomst’ maandag bij Omroep Meierij na het programma RondOM.