“In ons huis zijn geen hokjes en etiketjes”

VEGHEL – Zoveel mensen, zoveel (woon)wensen… In Meierijstad is er een groot gebrek aan betaalbare woningen die aansluiten bij de woonwensen van inwoners. Maar gelukkig zijn er ook een boel kleinschalige initiatieven van mensen die hun woondroom waar maken. In de serie ‘woondroom’ nemen we een kijkje in de keuken bij deze nieuwe woonvormen. Deze keer: de woonbegeleiding van ‘Uit eigen hout’ in Veghel.

‘A way of live’: zo vat eigenaresse Gina van Lieshout samen wat de kracht van ‘Uit eigen hout’ is. Ze ondersteunt 13 jongeren die eigenlijk tussen wal en schip vallen, maar juist opbloeien in een zo normaal mogelijk situatie. “Bij mij zijn er geen hokjes en etiketjes, maar ben je goed zoals je bent. We kijken samen naar wat iemand kan en wat hij wil leren. En het allerbelangrijkste: ik ben er voor ze. Hoe vaak het misschien ook niet lukt, ze werk kwijt raken, hun geduld verliezen of school niet halen: ik ben en blijf er altijd voor ze zonder te oordelen. Ze krijgen bij mij de ruimte, maar ook de veilige kaders van een gezin.”

Niet in mijn achtertuin

Veel mensen vinden het mooi en moedig wat Gina doet. Toch viel het niet mee om geschikte woonruimte te vinden voor haar initiatief. “In 2013 keerde ik, na langere tijd in de Randstad gewoond te hebben, terug naar Veghel. Daar wilde ik mijn droom van ‘Uit eigen hout’ waarmaken,” vertelt Gina. “Maar dan moest ik wel geschikte én betaalbare woonruimte vinden. Ik vond een potentiële woning in Veghel en daar was ik heel blij mee. Maar nadat ik het voorlopig koopcontract getekend had, was de buurt meteen in rep en roer. De wildste verhalen deden de ronde, zoals het gerucht dat in het huis ex-criminelen kwamen wonen of dat het een sekstent zou worden. Voordat ik het wist hadden bezorgde buurtbewoners de makelaar en de gemeente al gebeld en zelfs een handtekeningactie op touw gezet. Het is wel jammer dat bewoners soms op basis van geen of slechte informatie hun oordeel al klaar hebben. Op papier gunt iedereen elkaar een fijne stek, zolang die maar niet aan de eigen achtertuin grenst.”

Alle ruimte

Toch lukte het Gina om geschikte woonruimte in Veghel te vinden. “Dat was een groot huis met onder meer zeven slaapkamers van een particuliere verhuurder. Hij kon zich vinden in mijn ideaal en ik mocht het huis huren. Maar ook hier bleek de buurt uiteindelijk een spelbreker.” Weer hadden omwonenden moeite met het feit dat veel van de bewoners - en mijn eigen zoon - doeners zijn. Ik heb daar drie jaar gewoond, maar kon toen verhuizen naar een half vrijstaande boerderij buiten de bebouwde kom. Hier hebben we letterlijk en figuurlijk alle ruimte. En dat is wat ik wil: de bewoners de ruimte geven om te zijn wie ze zijn in een huiselijke omgeving.”

Dankbaar

Omdat Gina juist de huiselijke sfeer zo belangrijk vindt, wil ze niet groeien met ‘Uit eigen hout’. Maar de vraag naar ondersteuning van deze jongeren is groot. “Zeker in de regio Veghel zijn er voor deze jongeren relatief weinig plekken waar te ze terecht kunnen. Het was ook niet gemakkelijk om ‘Uit eigen hout’ goed op de rails te zetten. Ik ben dankbaar voor de goede samenwerking met onder andere de gemeente. Ook de familie Hikspoors ben ik dankbaar, want zij hebben mij de kans gegeven om Uit Eigen Hout op te bouwen tot wat het nu is. Zonder mijn ouders, die mij geholpen hebben met de verbouwing en mij wat geld geleend hebben om het te realiseren, was ik niet zo ver gekomen. En ik ben ook erg dankbaar voor iedereen die vertrouwen in mij heeft. De mensen om mij heen hebben mij altijd gesteund. Veel bewoners zijn mij dankbaar: dat heb je ook nodig om het vol te houden.

Op eigen benen

Inmiddels zijn een aantal jongeren van ‘Uit eigen hout’ uitgevlogen. Gina helpt hen om op eigen benen te staan. Daarvoor kocht ze een extra woning waarin ze drie wooneenheden maakte en ze huurt nog extra woonruimte. Toch is dat niet genoeg om aan de vraag van woonruimte voor deze groep te voldoen. Gina: “Zeker jongeren die op eigen benen willen gaan staan, kunnen geen betaalbare woonruimte vinden. Vaak is hun inkomen te laag om woonruimte particulier te huren of iets te kopen. Het duurt soms jaren voordat ze via de woningcorporatie woonruimte krijgen. Dat moet toch anders kunnen? Kijk nou naar zo’n nieuwe wijk als Veghel Buiten. Waarom wordt daar geen plek ingeruimd voor betaalbare tiny houses of huurappartementen?” De regels maken het bijna onmogelijk om jongeren zelfstandig te laten wonen. Ik zou het trouwens ook leuk vinden om een paar tiny houses hier in de tuin te hebben. Want dichtbij kun je vaak de beste begeleiding op maat bieden.”