In Meierijstad sneller kans op mantelzorgwoning

MEIERIJSTAD – Mantelzorgers die op hun eigen grond woonruimte willen maken voor degene die ze verzorgen krijgen in Meierijstad meer mogelijkheden. Dat hebben burgemeester en wethouders besloten.

Wie zo'n mantelzorgwoning wil bouwen moet een mantelzorgverklaring hebben. Meierijstad wil de grenzen van de regels opzoeken. Het aantonen van een mantelzorgrelatie wordt versoepeld.

Volgens de gemeente kunnen of willen huisartsen en wijkverpleegkundigen vaak geen mantelzorgverklaring afgeven. De gemeente wil de beoordeling laagdrempeliger maken en daarom kunnen mensen voortaan terecht bij het bureau Argonaut voor een medisch inhoudelijke verklaring. De gemeente denkt dat zo meer mensen voor zo’n verklaring in aanmerking komen en dus meer mensen een mantelzorgwoning kunnen bouwen.

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het eigen terrein. Bijvoorbeeld een aanbouw aan het eigen huis of een verbouwde garage. Iemand die buiten de bebouwde kom woont kan ook een mantelzorgunit in de tuin plaatsen. Wie zo’n woonruimte wil moet een mantelzorgverklaring hebben.

Aanbod wordt belangrijker

Wethouder Rik Compagne: “In Nederland zijn 5 miljoen mantelzorgers. Uit onderzoeken blijkt dat één op de vier mantelzorgers ernstig belast is. Ik vind het belangrijk om alles in te zetten om de belasting van deze grote groep mensen te verlagen. Een van de instrumenten is het verruimen van mogelijkheden voor het realiseren van een mantelzorgwoning. Dat beleid hebben we daarom aangepast aan de wensen en mogelijkheden in deze tijd. Immers, de Nederlandse bevolking wordt gemiddeld steeds ouder. Ook willen of moeten ouderen steeds meer op hoge leeftijd zelfstandig een huishouden blijven voeren, waardoor het aanbod van mantelzorg nog belangrijker wordt.”

Rick Compagne