In Meierijstad 25 gezinnen de dupe van toeslagenaffaire

MEIERIJSTAD – In Meierijstad zijn 25 gezinnen de dupe van de zogenoemde toeslagenaffaire. Dat heeft de belastingdienst aan de gemeente Meierijstad gemeld. De gemeente weet niet wie die gezinnen zijn.

In Nederland zijn er ruim 20.000 gezinnen die aanspraak kunnen maken op een compensatie omdat de belastingdienst ten onrechte kinderopvangtoeslagen had teruggevorderd.

Tot nu toe zijn er in heel Nederland nog maar 300 gezinnen gecompenseerd. Veel gezinnen raakten door die onterechte terugvordering in financiële problemen. Van de gedupeerde gezinnen is 95 procent onterecht als fraudeur aangemerkt.

De PvdA-fractie in Meierijstad heeft het college van burgemeester en wethouder gevraagd hoeveel gezinnen in Meierijstad gedupeerd zijn. Dat zijn er dus 25. De belastingdienst heeft dat aantal aan de gemeente bekend gemaakt, maar niet verteld wie dat zijn.

Nog niet gebeld

Volgens de gemeente gaat de belastingdienst eerst zelf met die gezinnen in gesprek. De gemeente wordt pas ingeschakeld als die gezinnen extra hulp nodig hebben. “Wij zijn tot op heden nog niet gebeld,” aldus wethouder Menno Roozendaal in antwoorden op vragen van PvdA-raadslid Sikko Oegema. Als dat telefoontje wel komt zal de armoedeambassadeur van Meierijstad een rol gaan spelen.

De gemeente gaat via de website en de gemeentepagina’s in de lokale kranten mensen er op wijzen dat ze zich kunnen melden.