In Mariaheide ontstaat een prachtige groene oase (video)

De buurttuin wordt gebouwd op een stukje land van 27 bij 45 meter aan de Ringoven in Mariaheide.

MARIAHEIDE - Mariaheide krijgt er een prachtig stukje groen bij! Een stukje land van 27 bij 45 meter aan de Ringoven wordt momenteel door tientallen vrijwilligers omgetoverd tot een mooie wandel- en ontmoetingsplek. Het gaat om een EcoWadi, een regentuin, bedoeld om regenwater op te vangen van bijvoorbeeld wegen en parkeerplaatsen en natuurlijk af te voeren in de grond. Afgelopen weekend werden onder meer wandelpaden aangelegd en bankjes en een insectenhotel geplaatst.

De drijvende krachten achter het parkje zijn drie mannen uit de buurt. Roy Vervenne is één van hen. “Wij hebben het plan gemaakt, maar er wordt inmiddels nauw samengewerkt met de gemeente en het plaatselijke bedrijfsleven. Zij steunen ons waar mogelijk, daarnaast zijn er subsidies aangevraagd bij diverse organisaties om de tuin mee te financieren.” Hoewel nog onduidelijk is of de initiatiefnemers genoeg geld binnen gaan halen voor hun plannen, zijn de mannen toch al begonnen met de aanleg, met de hulp van tientallen vrijwilligers. “We konden niet wachten want de bomen en planten moeten nu geplant worden.”

Met koffie beginnen
Mede-initiatiefnemer Jeroen Hurkmans woont naast de EcoWadi. In zijn tuinhuisje hangen alle plannen en tekeningen voor de buurttuin en komen de vrijwilligers samen. “We beginnen ’s ochtends vroeg met koffie voordat we gaan werken; gezelligheid het samenzijn is belangrijk. We zorgen voor een lunch en op het einde van de dag pakken we samen een pilsje.” Vrijwilligers krijgen was geen probleem; de meesten zijn niet eens gevraagd maar hebben zichzelf aangemeld. “Werklui met ervaring of betrokken buurtbewoners met een kantoorbaan, we kunnen ze allemaal gebruiken,” lacht Hurkmans.


Tientallen vrijwilligers zijn in het weekend in de weer om de pluktuin vorm te geven.

Pluktuin

De buurttuin wordt ook een pluktuin met meerdere fruitbomen, druiven en aardbeien. Naast en de mogelijkheid om straks te genieten van diverse soorten fruit is er in de ook gedacht aan het bevorderen van de biodiversiteit en de natuurlijke opname van regenwater. Onderdeel van de aanleg van de EcoWadi is namelijk ook het ontkoppelen van het regenwater van het riool. Daarvoor heeft gemeente Meierijstad inmiddels gezorgd.

Hoewel het werk goed vlot, zullen de vrijwilligers nog wel een aantal weekenden in de weer zijn. In juni gaat de EcoWadi open voor publiek.

Deze bank is gemaakt uit een dikke boomstam, duurzaam en ecologisch.