'In het licht' vertelt geschiedenis van 150-jarige kaarsenfabriek Bolsius

SCHIJNDEL – “In het Licht”. Dat is de titel van een boek over de geschiedenis van kaarsenfabriek Bolsius in Schijndel. Die fabriek bestaat 150 jaar. Op verzoek van het bedrijf maakte de heemkundevereniging in Schijndel een boek en een documentaire. Het boek is klaar, de film wordt later vertoond.

De eerste steen tegen de gevel van het oude gebouw herinnert aan de oprichting in 1870. In dat jaar legden Antonius en Lambertus Bolsius de basis voor het maken van kaarsen. In het boek wordt het leven van de beide broers beschreven.

D'n Blèk
Het verhaal volgt verder ontwikkeling van het bedrijf. Om de donkergele kaarsen, die gemaakt waren van bijenwas, wit te kunnen maken, werd in de Beemd, de “wasbleekerij” opgericht door de firma Bolsius. In de volksmond werd die “D’n Blèk” genoemd. Voor Schijndelaren is dat een begrip.

Er is in het boek aandacht voor het rampjaar 1954 toen beide broers Bolsius om het leven kwamen bij een auto- ongeluk.

Een apart hoofdstuk is gewijd aan de overname van de fabriek in 1978. Vanaf dat moment komt de ontwikkeling in een stroomversnelling en ontstaat er een bedrijf dat mede door overnames toonaangevend wordt in Europa.

Uitgebreide informatie over het boek kunt u lezen op de website van de heemkundekring.