In 2023 reikt Meierijstad de eerste Erfgoedpluim uit

Oproep nominatie voor Erfgoedpluim

MEIERIJSTAD – De gemeente wil zuinig zijn op haar erfgoed. Daarom wil zij inwoners en organisaties die zich hiervoor inzetten belonen met een zogenaamde Erfgoedpluim. Er wordt naar gestreefd om deze blijk van waardering jaarlijks uit te reiken. De eerste dus in 2023.
Rijksmonument nr. 33574 De Molen aan de Pegstukken in Schijndel
Fotograaf: Jan van Oort

Erfgoedpluim
De Erfgoedpluim is een kunstwerk dat is ontworpen door keramist Olav Slingeland met medewerking van de vrijwilligers van de Fabriekswinkel op de Noordkade.

Wethouder Johan van Gerwen: “In Meierijstad koesteren we ons erfgoed en we willen het in optimale staat doorgeven aan de volgende generatie. Daarvoor willen we de komende jaren extra aandacht geven aan het in stand te houden van het erfgoed. Wij zijn heel blij met inwoners, die hier hun steentje aan bijdragen en dat willen we graag aanmoedigen en belonen met deze pluim”.

Nomineren
Zoals gezegd wordt in 2023 de eerste Erfgoedpluim Meierijstad uitgereikt. Meierijstad roept nu haar inwoners op om personen of organisaties, die zich op een bijzondere manier hebben ingezet, voor te dragen voor een Erfgoedpluim. Iedereen kan projecten of personen voordragen. Meer informatie over het nomineren voor de Erfgoedpluim en het bijbehorende reglement zijn te vinden op de website van de gemeente Meierijstad via www.meierijstad.nl/erfgoedpluim.

Rijkdom aan erfgoed
Meierijstad heeft binnen de gemeentegrenzen maar liefst 125 rijksmonumenten, drie archeologische rijksmonumenten, bijna 300 gemeentelijke monumenten, vier beschermde dorpsgezichten en ruim 850 beeldbepalende en cultuurhistorisch waardevolle objecten. In Meierijstad zijn onder andere vier heemkundeverenigingen met in totaal meer dan 1.100 leden en ook talloze eigenaren van monumenten bezig met erfgoed. Zij doen er alles aan hun eigendom in zo goed mogelijke authentieke staat te onderhouden.

Het instellen van de Erfgoedpluim is het resultaat van een motie die vorig jaar unaniem door de gemeenteraad werd aangenomen tijdens de behandeling van de Erfgoedvisie.