'Ik wil niet weg, maar de bisschop deed mij een aanlokkelijk aanbod'

Pastoor Robert van Aken met bloedend hart weg uit Rooi

SINT-OEDENRODE – “Ik wil niet weg.” Pastoor Robert van Aken roept het bijna uit. De gewaardeerde en geliefde pastoor vertrekt na bijna drie jaar alweer uit de parochies in Sint-Oedenrode en Son en Breugel. Zijn woorden klinken niet als protest of verzet “want,” zegt hij, “de bisschop kwam wel met een heel aanlokkelijk aanbod”.


Van Aken maakt namelijk deel uit van de Emmanuel Gemeenschap. Dat is een katholieke gemeenschap met “de roeping God bekend te maken bij iedere mens”. Bisschop Gerard de Korte heeft zich voorgenomen om priesters van de Emmanuel Gemeenschap bij elkaar te zetten. Dat gebeurt in Tilburg. Tot nu toe wonen die priesters her en der verspreid. Het feit dat ze nu in Tilburg een team gaan vormen is volgens Van Aken het aanlokkelijke van het aanbod.

Emoties zitten hoog

Dat neemt niet weg dat hij met bloedend hart afscheid neemt van de parochies in Rooi en Son en Breugel. “Iedereen was verrast. Ik ook. De emoties zitten heel hoog en daar heb ik alle begrip voor. Voor mij is het heel moeilijk,” aldus Van Aken.


De tijd die Van Aken in Rooi doorbracht werd grotendeel beheerst door corona. Van Aken: “Het was een hele confronterende tijd. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. We hebben zoveel mensen begraven. Daardoor heb ik in korte tijd heel veel mensen intensief leren kennen en heb ik met hen meegeleden." Van Aken kreeg zelf ook corona.


Met bijna alle parochianen heeft hij een plezierige band. “De mensen zijn hier vriendelijk en ik durf te zeggen dat ik hier vrienden heb gemaakt.”

Hij roemt zijn voorgangers en het pastorale team dat al voordat hij naar Rooi kwam een stevige basis heeft gelegd onder het kerkelijk leven. “Er is een kinderteam. Er zijn tienergroepen. De ouders zijn heel betrokken. Het is een hele mooie gemeenschap. Ik heb daar op voort kunnen borduren. Mij komen niet zoveel credits toe. Zo realistisch ben wel,” zegt Van Aken.

Christus volgen

Daarom wil hij niet weg, maar volgt hij wel de aanlokkelijke roep van de bisschop. En dat is dat in Tilburg de Emmanuel Gemeenschap meer gestalte kan krijgen. Daarin zijn niet alleen priesters vertegenwoordigd, maar ook leken en toegewijden in het celibaat. Volgens de website van de Emmauel Gemeenschap willen de leden daar waar zij leven en wonen Christus volgen en de missie van de Kerk dienen.


De Gemeenschap Emmanuel is in Frankrijk rond 1972 ontstaan, nadat Pierre Goursat en Martine Laffitte op een bijzondere wijze de genade van de heilige Geest ontvingen. Inmiddels is zij in 60 landen aanwezig en heeft 11500 leden. Ze is erkend door de Kerk als een publieke vereniging van gelovigen.

Gildeheer

Van Aken gaat nu naar Tilburg om daar vanuit die gedachte, samen met anderen, verder te bouwen aan de Emmanuel Gemeenschap. Hij krijgt er ook een eigen parochie.

In Rooi werd hij nog maar een paar weken geleden tot Gildeheer benoemt. “Tja,” zegt hij. “Het is keihard, maar ik had er echt op gerekend dat ik nog wel een jaar of tien zou blijven”.

Van Aken werd kortgeleden nog gildeheer