“Ik doe alles wat mijn leerlingen kan helpen”

Veghelse rijschool geniet van landelijke bekendheid

VEGHEL – Naast een enthousiaste en ervaren rijschoolhouder is Merlin Weber een fervent cameragebruiker waarbij hij autorijlessen op allerlei manieren in beeld brengt. Zijn wekelijkse video’s op zijn YouTube-kanaal leveren hem landelijke bekendheid en beroemde lesklanten op.

Filmpjes over een eerste rijles, olie pijlen en uitleg over het dashboard worden heel goed bekeken. Voordat je met de echte rijles begint kun je jezelf op YouTube voorbereiden om bijvoorbeeld achteruit in te parkeren of de juiste versnelling te kiezen. Rijschool Weber heeft daar een eigen YouTube-kanaal.

“Ik maak nu zo’n drie jaar allerlei filmpjes,” vertelt Merlin. “Ik film bijvoorbeeld van binnenuit en vanaf de buitenkant wat er gebeurt als je file parkeert. Het filmen heb ik mezelf aangeleerd, door ook goed te kijken naar andere filmpjes en door het vooral te doen samen met mijn vrouw en dochter”.

Inmiddels heeft Merlin goede camera’s aangeschaft en zijn de filmpjes booming op internet met zo’n 1.7 miljoen maandelijkse views. Hij heeft bijna 25.000 volgers en er is een ambitie om er 100.000 van te maken. Onder de filmpjes staan vaak leuke reacties uit het hele land. De coronatijd heeft Merlin en zijn familie gebruikt om nieuwe lesboekjes te ontwikkelen met QR-codes naar bijbehorende instructiefilms. Bijzondere verrichtingen en de film over de eerste rijles worden veel bekeken.

“Veel leerlingen zijn visueel ingesteld en leren zo veel gemakkelijker”, zegt Merlin. “Ik bedenk altijd een goede en leerzame inhoud. Dat kan natuurlijk wel als je al 37 jaar rijles geeft. Ik heb het weer van mijn vader geleerd en met filmpjes kunnen we veel van elkaar leren”.

Door de groeiende online bekendheid van zijn rijschool haken er ook veel bekende Nederlanders aan. Theo Maassen volgde voorheen motorrijlessen bij hem. Op dit moment kun je bij de rijschool Puck Moonen (wielrenster) of Twan van Gendt (BMX’er) zomaar eens tegen het lijf lopen.