Ideetje: Mariëndael en heemhuis naar oude raadhuis Sint-Oedenrode

MEIERIJSTAD – Wat doe je met het oude raadhuis van Sint-Oedenrode nu een deel leeg staat? Gemeenteraadsleden bogen zich woensdagavond weer over die vraag. Onderzoekers presenteerden verschillende plannen. Het waren, zoals wethouder Coby van de Pas zei, uitstapjes naar de mogelijkheden.

De gemeente Meierijstad zit met een erfenis. Na de fusie van Rooi, Schijndel en Veghel werd afgesproken dat het bestuurscentrum in Veghel zou komen en dat de gemeenteraad in Sint-Oedenrode zou blijven vergaderen.

Dat is het enige harde gegeven waar de plannenmakers rekening mee moeten houden. In de ‘nieuwbouw’ van het oude gemeentehuis staat ruimte leeg en dat kost geld. Tot nu toe bleek die ruimte nauwelijks te verhuren of te verkopen.

In de mogelijkheden zoals die aan de gemeenteraad werden voorgelegd kwam de verhuur en zelfs verkoop van de nieuwbouw toch weer bovendrijven.

Er kwam van alles langs, maar uiteindelijk kwamen de plannenmakers met een conclusie. Dat was dat in het monumentale gebouw de raadszaal en de zaal ernaast in grote lijnen blijven zoals ze zijn. Daaromheen liggen wat ruimtes die dan verhuurd zouden kunnen worden. De hele nieuwbouw kan worden verhuurd of zelfs worden verkocht.

Mariëndael

Eén van de ideeën is om sociaal-cultureel centrum Mariëndael naar het voormalige gemeentehuis te verhuizen. Er werd zelfs geopperd de raadszaal te combineren met een podiumzaal.

Het heemhuis van De Oude Vrijheid staat bij de plannenmakers eveneens hoog op de lijst om te verkassen naar het oude gemeentehuis.

Wat de nieuwbouw aangaat kwam wethouder Van Pas ook nog met het idee van wonen of wonen met een zorgfunctie.

De kosten van de verbouw worden geraamd op vijf miljoen euro. Dat betekent zes ton aan jaarlijkse exploitatiekosten waar ongeveer anderhalve ton aan huuropbrengst tegenover staat.

De komende tijd zal de gemeenteraad zich nog vaak buigen over de vraag hoe het oude gemeentehuis in Sint-Oedenrode het best en het meest voordelig kan worden gebruikt. Over één ding was iedereen het woensdagavond al eens: niks doen is geen optie.