“Hun leven speelt zich vooral in het dorp af”

Appartementen in Rozenkrankskerk in Schijndel

SCHIJNDEL – Zoveel mensen, zoveel (woon)wensen… In Meierijstad is er een groot gebrek aan betaalbare woningen die aansluiten bij de woonwensen van inwoners. Maar gelukkig zijn er ook een boel kleinschalige initiatieven van mensen die hun woondroom waar maken. In de serie ‘woondroom’ nemen we een kijkje in de keuken bij deze nieuwe woonvormen. Deze keer: de appartementen van Philadelphia Zorg in de voormalige Rozenkranskerk in Schijndel.

Philadelphia is een grote, landelijke zorgorganisatie die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt. In Schijndel komen de voormalige Rozenkranskerk 33 appartementen, verdeeld over 3 verdiepingen voor mensen met een lichte verstandelijke beperking. Locatiemanager Dana van Berlo is daar erg blij mee. “Er is veel behoefte aan begeleid wonen in de regio. Voor veel van onze cliënten speelt hun leven zich vooral in het dorp af. Het is heel prettig als ze in de buurt van hun familie, vrienden, hobby’s en werk kunnen wonen.”

Vergrijzing

Dana van Berlo is kijkt vooral uit naar de appartementen op de begane grond. “Deze gelijkvloerse appartementen zijn geschikt voor vitale ouderen. Ook bij onze cliënten is de vergrijzing merkbaar. Het is fijn en belangrijk dat deze mensen ergens wonen waar ook leeftijdgenoten te vinden zijn. De drempel om dan samen wat te doen en in beweging te komen is dan lager. Voor ons is het dan gemakkelijker om de juiste zorg aan deze groep cliënten te geven. En ook belangrijk: de appartementen hebben onder meer hulpmiddelen en een valknop, waardoor cliënten langer maar ook veilig zelfstandig kunnen wonen. Juist voor oudere cliënten is het prettig om op bekend terrein te wonen. Ze kennen de mensen en buurt vaak goed. Daardoor voelen zich veilig en vertrouwd voelen. Helaas heb ik twee keer meegemaakt dat oudere cliënten moesten verhuizen uit hun vertrouwde omgeving. Dat vond ik een verdrietige situatie.”

Lot uit loterij

Persoonlijk is Dana van Berlo een groot voorstander van het herbestemmen van bestaande gebouwen. “Ik houd er heel erg van dat een gebouw een tweede leven krijgt, zeker als het zo’n mooi gebouw is als de Rozenkranskerk. Waarom zou je iets wat in de basis nog goed is moeten afbreken? Herbestemmen is veel duurzamer!” Dana van Berlo vindt dan ook dat Philadelphia veel geluk heeft gehad met de nieuwbouw in de kerk. “We hadden in de Pastorietuin al 6 appartementen voor mensen met een licht verstandelijke beperking, maar dat gebouw moesten we verlaten. Daarom kregen we van de ontwikkelaar als eerste de optie om de appartementen in de kerk te gaan huren. Ik vond dat echt een lot uit loterij.”