Huizen voor mensen met autisme en hoog IQ

SINT-OEDENRODE – In Sint-Oedenrode zijn de handtekeningen gezet voor een project begeleid wonen op de Kapittelhof.

Het gaat om een kleinschalig ouderinitiatief met als doel mensen met een beperking een plek te geven in de eigen omgeving. Ouderinitiatief Stichting Eigen Sleutel is een initiatief van ouders met (jong)volwassen kinderen met autisme en een gemiddeld tot hoog IQ die behoefte hebben aan 24-uurs begeleiding.

Eigen sleutel

Helmy Steenbakkers en Linda Foolen zijn deze stichting begonnen omdat zij op zoek waren naar een toekomstige woonplek voor hun kind. Helmy Steenbakkers: “Wij willen deze jongvolwassenen een eigen sleutel geven voor een appartement waardoor ze zelfstandig kunnen wonen in een veilige omgeving”. Linda Foolen vult aan: “Maar het is ook een eigen sleutel dat verbinding geeft met anderen en het geeft hun de sleutel tot een nieuwe toekomst”.

Met de intentieovereenkomst bekrachtigen stichting Eigen Sleutel en Woonmeij om de haalbaarheid te onderzoeken van het plan. Mark Wonders, directeur van Woonmeij: “Wij zijn er voor woningzoekenden die een steuntje in de rug kunnen gebruiken en daar is deze groep een mooi voorbeeld van. Door voor hen een woonplek te creëren, kunnen zij op hun eigen manier deelnemen aan de maatschappij”.
Op de locatie Kapittelhof komen ook andere huurders te wonen. Naar verwachting wordt het project begin 2024 opgeleverd.

Helmy Steenbakkers, Linda Foolen en Mark Wonders tekenen de overeenkomst