Huizen in de Kloostertuin?

SCHIJNDEL - Komen er huizen in de tuin naast het klooster in Schijndel? Het zou volgens de politieke partij Hart zomaar kunnen. Hart houdt donderdag 30 januari een bijeenkomst over bouwen in Meierijstad. Het thema is: ‘Niet mauwen maar bouwen’.

Het gebrek aan bouwlocaties in de kleine kernen van Meierijstad in het algemeen en Schijndel in het bijzonder is één van de grote problemen waar de gemeente voor staat.. Hart houdt de bijeenkomst in ’t Spectrum. Het gaat dan vooral over de woningbouwlocaties in Schijndel en mogelijk ook in andere dorpen van Meierijstad. De organisatoren presenteren daarbij een reeks groene gebieden binnen de bebouwde kom die vast en zeker gevoelig liggen.

Projectontwikkelaar

De tuin naast het klooster is er een van. De kans dat de gemeenteraad zich in de nabije toekomst mag buigen over een bouwplan acht Hart groot. De grond is door de Zusters van Liefde immers verkocht aan een projectontwikkelaar en zo’n bedrijf koopt die lap grond volgens de politieke partij niet om de mooie tuin nog mooier te maken.

Fractievoorzitter Laurens van Voorst van Hart: ‘Onze partij is zuinig met iets een duivels dilemma te noemen, maar feit is dat inwoners hunkeren naar meer huizen en dat ze diverse open plekken in de dorpen koesteren. Je kunt niet nee zeggen tegen elke locatie en tegelijkertijd klagen over het gebrek aan nieuwbouw. Of je moet buiten de bebouwde kom een nieuwe wijk bouwen, dat kan natuurlijk ook’.

Compromissen

De deelnemers worden donderdag uitgedaagd om te pleiten voor hun eigen voorkeur, om begrip te hebben voor die van een ander en samen compromissen te sluiten. Tijdens de bijeenkomst zullen ook wethouder Rik Compagne, directieleden van woningcorporaties Woonmeij en Area, ambtenaren en andere beroepskrachten aanwezig zijn.

Er zal veel aandacht voor Schijndel zijn. Niet alleen omdat de bijeenkomst daar nu eenmaal wordt gehouden, maar ook omdat de woningnood in die kern het grootst is.