Huiswerk Rooise kiosk moet over, burger beslist mee

Meierijstad - ‘Het is niet helemaal goed gegaan’. Wethouder Jan van Burgsteden zorgde donderdagavond tijdens de raadsvergadering voor hét understatement van de avond. De afgelopen weken is er commotie en onrust ontstaan rondom de plannen voor de kiosk in Sint-Oedenrode. Veel burgers vinden dat er onvoldoende inspraak is geweest bij de nieuwe vormgeving van de kiosk en voelen zich niet gehoord.

Er werd in Sint-Oedenrode zelfs een petitie gestart voor een onderzoek naar het behoud van de huidige kiosk. Die petitie werd meer dan 1650 keer ondertekend en dat terwijl een speciale projectgroep al eerder een ontwerp koos voor een nieuwe kiosk.

Geen burgerparticipatie
Volgens Laurens van Voorst van Hart is de burgerparticipatie nooit van de grond gekomen. Er is slechts een peiling geweest onder een kleine groep mensen. “Het stille midden is nooit gehoord”. Ook de VVD vond dat de bevolking niet is betrokken is bij de keuze van de ontwerpen voor een nieuwe kiosk. Volgens Ülku Ögüt van Hier mogen de huidige signalen uit de Rooise samenleving niet worden genegeerd.

Ontwerp kiosk ter discussie
En het leek allemaal al in kannen en kruiken. Bij de plannen voor de herinrichting van de Markt werd duidelijk dat de kiosk moest blijven maar in welke vorm was nog maar de vraag. Een speciale projectgroep met vertegenwoordigers die de kiosk een warm hart toedragen, besloot dat er een nieuwe kiosk zou komen. Vijf ontwerpen dongen mee en uiteindelijk werd er gekozen voor een ontwerp van de Amsterdamse kunstenaar Lucas Lenglet. Ook op die keuze kwam kritiek.

Huiswerk moet over
Gemeentebelang Meierijstad diende gisteravond een motie in voor de handhaving van de huidige kiosk. Maar daarvoor was amper steun bij de andere fracties. De motie werd later ingetrokken toen wethouder Van Burgsteden had beloofd om zijn huiswerk over te doen. Binnen een maand komt hij met een plan hoe de burger mee kan beslissen over de toekomst van de kiosk. Wat hem betreft staan daarbij alle mogelijkheden open. Dus het behoud van de huidige kiosk of de keuze van een nieuwe: daarmee liggen alle vijf eerder gemaakte ontwerpen weer op tafel. Verder zouden ook de randvoorwaarden bij het behoud van de huidige kiosk, waaronder de bereikbaarheid en toegankelijkheid, losgelaten mogen worden.

Op het 'winnende' ontwerp voor de kiosk door Lucas Lenglet kwam kritiek