Huisartsenpraktijk De Poolster start met leefstijlprogramma’s

“Mensen willen graag iets doen voor hun gezondheid, maar het is vaak moeilijk vol te houden.”

SCHIJNDEL – Verbeter je gezondheid door het aanpassen van je leefstijl. Dat is kort gezegd de intentie van een kosteloos totaalaanbod van huisartsenpraktijk De Poolster. Minder of misschien wel geen medicijnen meer gebruiken door mensen die last hebben van hart- en vaatziekten, overgewicht en suikerziekte.

Bij deze klachten speelt een verhoogde bloeddruk vaak een belangrijke rol. Kun je die omlaag krijgen door een andere leefstijl, dan verbetert je gezondheid. Mensen die mee willen doen aan het programma nemen de regie voor hun welbevinden in eigen hand. Ze krijgen ondersteuning in de vorm van groepsbijeenkomsten met een leefstijlcoach, een gratis bloeddrukmeter voor thuis en online informatie over een gezonde leefstijl.

Start eerste groepen Bloeddruk en leefstijl

Zowel in Schijndel als in Veghel starten eind augustus en begin september vier nieuwe leefstijlgroepen. Alle patiënten van huisartspraktijken die aangesloten zijn bij zorggroep Synchroon kunnen hieraan meedoen. Mensen die in aanmerking komen voor het programma hebben hiervoor een tijd geleden een oproep gekregen. Daar is redelijk op gereageerd door zowel jongere als oudere personen. Meer informatie en inschrijven voor het totaalaanbod bloeddruk en leefstijl kan via de link https://huisartsenpraktijk.nl/praktijken/gezondheidscentrum-de-poolster/ of via de eigen huisarts.

Wie kunnen eraan meedoen?

Volgens Eline van den Broek, praktijkondersteunster bij huisartsenpraktijk de Poolster, zijn vooral patiënten uitgenodigd die nog geen zware aandoeningen hebben wat betreft hart- en vaatziekten, maar die wel een risico vormen door een verhoogde bloeddruk en cholesterolgehalte. “Mensen willen wel graag iets doen voor hun gezondheid, maar in de praktijk blijkt dat lastig vol te houden”, licht zij toe.

“De welgemeende adviezen die we geven verwateren in de loop van de tijd. We willen graag een gedragsverandering die blijvend is. De begeleiding die we nu aanbieden voor langere duur en de steun van lotgenoten kunnen daarvoor zorgen. Op andere plaatsen zijn er positieve reacties gegeven op dit concept.", aldus Eline.

Het programma Bloeddruk en leefstijl

In Nederland leven circa 670.000 mensen met een hart- en/of vaatziekte. Zo’n drie miljoen mensen worden behandeld met medicijnen tegen hoge bloeddruk. Het programma stelt mensen in staat om meer controle te krijgen over hun gezondheid onder begeleiding van enkele medisch specialisten. Er zijn vier groepsbijeenkomsten met een leefstijlcoach. Die geeft tips en adviezen voor het aanpassen van je leefstijl. Deelnemers gaan een voedings- en beweegdagboek bijhouden. Ze stellen persoonlijke doelen die soms ook met de andere groepsgenoten worden besproken. Zo steunt men elkaar.

De deelnemers leren om voedingsetiketten te lezen en gezonde voedselaankopen te doen. Thuis kunnen zij steeds hun bloeddruk meten met een gratis bloeddrukmeter zodat het effect van een andere leefstijl na verloop van tijd duidelijk wordt. Dit alles moet de deelnemers inzicht geven en motiveren om een andere leefstijl vol te kunnen houden voor die o zo belangrijke gezondheidswinst.

De zelf verkozen nieuwe leefstijl moet bij de deelnemers zelf passen en daarbij worden ze ondersteund en gecoacht door professionele coaches. De bijeenkomsten worden bij de mensen in de buurt georganiseerd. Online is er gezondheidsinformatie beschikbaar over voeding, roken, slapen en bijvoorbeeld stress.